Vučić uputio Nikoliću predlog za raspuštanje parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić uputio Nikoliću predlog za raspuštanje parlamenta

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu člana 109. stav 1. Ustava Republike Srbije, uputio danas je Predlog predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike. Predsednik Srbije potpisaće sutra u podne Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisati parlamentarne izbore, saznaje Tanjug.

U obrazloženju je navedeno:

"Vlada Republike Srbije, u nepune dve godine, uspela je da spreči kolaps javnih finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije, kao i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Srbija je danas i politički i ekonomski stabilna zemlja sa jasnim perspektivama napretka i prosperiteta.

Sve te rezultate Vlada Republike Srbije uspela je da postigne zahvaljujući poverenju građana i njihovom jedinstvu u podršci ostvarenju proklamovanih ciljeva Vlade.

Vlada Republike Srbije smatra da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije okončana time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike, te da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda.

U skladu sa navedenim, Vlada Republike Srbije predlaže predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike", navedeno je u saopštenju.

Nikolić sutra u podne raspisuje izbore

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisaće sutra u podne Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisati parlamentarne izbore, saznaje Tanjug.

Nikolićevom odlukom biće određen dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Prema Ustavu, izbori treba da se okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Premijer je najavio da će najverovatnije biti 24. aprila.

Gojković: Razgovaraću sa Pastorom da uskladimo izborne radnje

Govoreći o odluci o izborima na svim nivoima u jednom danu, predsednica Skupštine Srbije navela je da je predsednik Pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor zamolio da dođe na razgovor u petak, kako bi se i pre poslednjeg zasedanja parlamenta Vojvodine dogovorili kada će raspisivati izbore.

"Ubeđena sam da ćemo se nas dvoje saglasiti da je i ekonomično i efikasno da to bude 24. april, kako je to najavljeno. Ubeđena sam i da će predsednik Nikolić poslušati sugestiju premijera Vučića", kaže Maja Gojković.

Ističe da će sačekati odluku predsednika Nikolića za koji datum će raspisati parlamentarne izbore, nakon čega će isto to učiniti za lokalne.

"Pastor mi je rekao da će raspisati pokrajinske izbore 22. marta, nas dvoje treba da razgovaramo u petak o svemu, da uskladimo izborne radnje, da se definitivno dogovorimo da i on raspiše isti datum kada i Tomislav Nikolić i ja, jer ja ću apsolutno pratiti odluku predsednika Nikolića, koji će to biti datum", naglasila je Gojković.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sednica parlamenta može se održati jedino u vanrednim, ratnim situacijama.

Podsetila je da će se danas glasati o zakonu o depolitizaciji, biranje sudija i članova Republičke izborne komisije.

Đurđević razrešen pa ponovo imenovan za predsednika RIK-a

Skupština Srbije danas je razrešila Dejana Đurđevića sa mesta predsednika Republičke izborne komisije i ponovo ga izabrala na to mesto.

Đurđević je podneo ostavku još u avgustu 2014. godine zbog sukoba interesa, odnosno obavljanja više funkcija.

Poslanici su ga danas te funkcije razrešili, a potom opet izabrali.

Skupština je danas razrešila još nekoliko članova RIK-a i ponovo ih imenovala. Za članove su imenovani Marko Janković, Nataša Đukić, Maja Pejčić i Sonja Podunavac.

Razrešeni su i Aleksandra Stevanović i Jana Ljubičić, a imenovani Nikola Jelić i Radoje Miladžin.

141

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSLEDNJA SEDNICA SKUPŠTINSKOG SAZIVA Gojković: Danas raspuštanje Parlamenta

Izvor: Kurir, 03.Mar.2016

U Skupštini Srbije danas će biti održano glasanje o tačkama koje su na dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, čime će poslanici završiti poslednju sednicu aktuelnog saziva parlamenta...Glasanje je zakazano za 13 sati. Poslanici su do ponoći pretresali amandmane na jedan zakonski predlog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.