Nikolić primio vizantologe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2016, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić primio vizantologe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je večeras prijem povodom 23. međunarodnog kongresa vizantologa u Beogradu.

''Dobrodošli u Srbiju, Beograd i ovu zgradu koja na izvestan način simbolizuje Srbiju, a mi smo se potrudili da naš radni ambijent simbolizuje i našu, u prošlosti, pripadnost vizantiji'', rekao je Nikolić na prijemu u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />On je istakao da je stalna postava freski, uglavnom iz manastira sa Kosova i Metohije, ujedno i postavka nekih fresaka koje više i ne postoje.

''Ponosni smo što se treći put održava skup vizantologa u Srbiji, na naš Vizantološki institut, na našu pripadnost, pripadnost naših predaka Vizantiji. To se kod nas prenos na svako novorođeno dete'', rekao je Nikolić i poželeo gostima uspešan rad.

On je prisutnima rekao da je uspeh okupiti ih u Beogradu, dodajući da, pošto naša država u poslednje vreme niže uspehe, i ovaj kongres ubraja u taj uspeh.

Akademik i predsednik srpskog nacionalnog komiteta za vizantologiju Ljubomir Maksimović je izrazio zahvalnost Nikoliću zato što se prihvatio pokroviteljstva kongresa.

Navodeći da je drugi, ravnopravan, pokrovitelj Unesko, on je istakao da su tako uspeli da ostvare nameru koju su imali od početka - da blagonaklonošću te dve institucije dobiju podšku za poduhvat koji nije mali.

On je predsedniku Nikoliću uručio ediciju od osam maraka posvećenih kongresu koje su štampale srpske Pošte.

Predsednik Srbije prisustvovaće sutra ceremoniji svečanog otvaranja 23. međunarodnog kongresa vizantoloških studija.

Tom prilikom Nikolić će se obratiti prisutnima i svečano otvoriti kongres koji se održava u zgradi Filološkog fakulteta u Beogradu.

Međunarodno udruženje vizantoloških studija (AIEB) održaće svoj 23. kongres od 22. do 27. avgusta u Beogradu.

Predstojeći kongres posvetiće naročitu pažnju produbljivanju razumevanja Vizantije kao živog organizma čiji je vek trajao više od jednog milenijuma i čija je ideologija, erudicija, umetnost i kultura dala suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike, preko srednjeg veka, do naših dana.

Zbog važnosti Kongresa za naučna istraživanja u Srbiji i kulturni identitet zemlje, predsednik Srbije prihvatio se pokroviteljstva tog skupa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Ponosni smo što se treći put održava skup vizantologa u Srbiji

Izvor: Blic, 22.Avg.2016, 00:25

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je večeras zadovoljstvo što će u Srbiji po treći put biti održan skup vizantologa...- Ponosni smo što se treći put održava skup vizantologa u Srbiji, na naš Vizantološki institut, na našu pripadnost, pripadnost naših predaka Vizantiji. To se kod...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.