Izvor: S media, 13.Jun.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić poručio Eštonovoj: Premijer Srbije da vodi dijalog sa Prištinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton da smatra da bi budući dijalog Beograda i Prištine trebalo da predvodi premijer Srbije.

"Preneo sam gospođi Ešton svoju ideju da predsednik vlade Srbije od sada vodi pregovore, dogovore, razgovore, pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovorimo, ali veoma važnog", rekao je predsednik Srbije.

On, međutim, nije rekao kakav je stav Eštonove >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o tome. Po Nikolićevim rečima, ono što je dogovoreno u dijalogu često se različito tumači u Beogradu, Prištini i u Briselu, pa je zamolio Eštonovu da konačno bude upoznat sa implementacijom dogovora.

"Kad državni činovnici razgovaraju, nemaju nikakvu odgovornost i različito tumače dogovore od svojih sagovornika", obrazložio je Nikolić.

U izjavi novinarima posle susreta sa Eštonovom, kojim je započeo seriju susreta u Briselu, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije.

Nikolić sutra sa zvaničnicima EU

Stejt department: Želimo saradnju s Nikolićem

Hilari Klinton zvala Nikolića da mu čestita

Po mišljenju predsednika Srbije, trebalo bi što pre formirati vladu u Beogradu jer nam, kako je kazao, "ističe dragoceno vreme".

Među temama razgovora, kojem je prisustvovao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, bila je i situacija na Kosovu, a Nikolić je rekao da bi sve strane trebalo da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih akcija, kako bi građani na Kosovu živeli bezbedno.

"Srbija nikad neće priznati Kosovo"

"Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, ali najviše o budućnosti", rekao je Nikolić i na kraju podvukao da "Srbija nikad neće priznati Kosovo".

Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna saradnja kako bi se obezbedio mir i bezbednostr za sve građane, a posebno na severu. On je istakao da treba da se spreči jednostrana akcija sa bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost.

Nikolić je ukazao svojoj sagovornici da bi EU trebalo da obrati više pažnje na težak život građana Srbije i veliku nezaposlenost. "Ako nam EU ne pomogne da počnemo da radimo, mi možda nikada nećemo dostići standarde potrebne da bi Srbija bila u EU", upozorio je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je Ketrin Ešton ubedila da iskreno želi da vidi Srbiju i sve ostale balkanske zemlje u EU, i da mu sada ostaje da političare ubedi da što pre formiraju vladu kako se ne bi gubilo dragoceno vreme.

Predsednik Srbije šastao se i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, kao i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej poručio je da dalja normalizacija odnosa sa Kosovom ostaje ključni uslov za početak pregovora o pridruživanju EU. Opširnije OVDE

(Tanjug, Beta)

FOTO: EU
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Evropska Unija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Premijer da vodi dijalog sa Prištinom

Izvor: Akter, 14.Jun.2012, 14:00

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton da smatra da bi budući dijalog Beograda i Prištine trebalo da predvodi premijer Srbije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.