Nikolić od Merkelove traži podršku za poglavlja

Izvor: B92, 08.Jul.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić od Merkelove traži podršku za poglavlja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će od nemačke kancelarke Angele Merkel podršku za otvaranje poglavlja u razgovorima EU i Srbije do kraja godine.

Nikolić će u susretu sa Merkelovovm izraziti zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, uključujući i privrednu saradnju, saopšteno je iz Službe za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnju predsednika Republike.

"Predsednik će zatražiti od nemačke kancelarke podršku za otvaranje poglavlja i izraziti želju Srbije da pregovarački proces dobije veću dinamiku, uključujući i dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja u toku ove i naredne godine", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije se dalje navodi da "pored različitog viđenja problema Kosova i Metohije, dve zemlje nemaju otvorenih bilateralnih pitanja".

"Nemačka je drugi evropski spoljnotrgovinski partner sa 3,2 milijarde evra razmene uz trend stabilnog rasta, za koji se očekuje da će iznositi oko pet odsto godišnje. Na srpskom tržištu trenutno posluje 370 velikih nemačkih firmi, a dolazak Lidla i Tenisa u Srbiju je signal da Srbija predstavlja izuzetno atraktivnu destinaciju za nemačke investitore", saopšteno je dalje.

Generalan stav nemačkih kompanija koje deluju u Srbiji, kako se navodi, jeste da su u osnovi one zadovoljne svojim dosadašnjim radom i da bi čak 87 odsto njih ponovo investiralo u Srbiju.

"U narednom periodu Srbija bi trebalo da nastavi započetu saradnju sa nemačkim firmama u oblasti automobilske industrije i snabdevačima auto industrije, energetike, saobraćaja i železnice, ali i da uspostavi saradnju sa firmama koje su već ponudile obuku naših kadrova u elektronici, mašinstvu i programu korišćenja solarne energije", piše u saopštenju.

Nemačka je istovremeno i najveći evropski donator u Srbiji, a tokom protekle decenije oko pola milijarde evra pomoći Srbiji je došlo iz Nemačke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima. Njoj će priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde će je dočekati premijer Aleksandar Vučić.

Sama Merkelova je uoči puta u Beograd rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nikolić će od Angele Merkel tražiti podršku za otvaranje poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će prilikom susreta s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Beogradu izraziti zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, uključujući i privrednu saradnju, i zatražiti podršku za otvaranje poglavlja u pregovorima o pristupu EU, saopšteno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.