Nikolić na samitu u Riju

Izvor: RTS, 20.Jun.2012, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić na samitu u Riju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodi srpsku delegaciju na konferenciji UN o ekologiji u Brazilu. Na samitu u Riju učestvuje više od 190 predstavnika država članica UN.

Svetski lideri otvorili su u Rio de Žaneiru trodnevni samit o ekologiji i siromaštvu, uz upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Kimuna da "vreme nije na našoj strani" za rešavanje sve duže liste problema.

Ban je zvanično otvorio samit o održivom razvoju pod nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Rio+20" koji je okupio 191 predstavnika članica UN, od kojih je 86 predsednika i šefova vlada. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić.

Taj skup na visokom nivou održava se 20 godina posle prvog "Zemaljskog samita" u Riju, kada su zemlje obećale da će sprečiti klimatske promene, širenje pustinja i gubitak životinjskih i biljnih vrsta.

Samit, koji traje do petka, otvoren je trominutnim filmom "Stanje naše planete: Dobro došli u Antropocen", koji vizuelno prikazuje put kroz dramatične promene u čovekovoj okolini od Industrijske revolucije.

Pojam "antropocen" je još 2002. godine uveo dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Pol Krucen, koji je tvrdio da je čovek bitno uticao na životnu sredinu u poslednjih 200 do 300 godina i da to sve više čini, zbog čega se ozbiljno razmišlja o zvaničnom proglašenju novog razdoblja u razvoju Zemlje.

Očekuje se da će na samitu govoriti 191 učesnik, a u petak će biti odobren nacrt završnog dokumenta na 53 strane u kojem će biti precizirane mere za otklanjanje mnogih ekoloških problema koji pogađaju našu planetu i za izvlačenje više milijardi ljudi iz siromaštva.

Osam multilateralnih razvojnih banaka obećalo je na samitu da će izdvojiti 175 milijardi dolara za finansiranje održivih saobraćajnih sistema tokom sledeće decenije, prenela je agencija AFP.

Obećanje su zajednički dale "Svetska banka", "Azijska razvojna banka", "Afrička razvojna banka", "Interamerička razvojna banka", "CAF Razvojna banka Latinske Amerike", "Evropska banka za obnovu i razvoj", "Evropska investiciona banka" i "Islamska razvojna banka".

Saobraćaj je jedan od izvora emisija gasova s efektom staklene bašte koji beleže najbrži rast, pre svega usled povećane urbanizacije i jačanja ekonomija u naglom usponu.

Očekuje se da će se tokom sledećih 20 godina u gradove preseliti oko milijardu ljudi, što će dovesti do zagušenja saobraćaja, zagađenja vazduha i porasta saobraćajnih nesreća.

Na samitu se raspravlja i o predloženim merama za promovisanje "zelene" ekonomije i o "Održivim razvojnim ciljevima" koji treba da zamene " Milenijumske razvojne ciljeve" Ujedinjenih nacija posle njihovog istcianja 2015.

Među svetskim liderima koji učestvuju na trodnevnom samitu su francuski predsednik Fransoa Oland, južnoafrički predsednik Džejkob Zuma, indijski premijer Manmohan Sing i kineski Ven Điabao.

Samitu, međutim, ne prisustvuju američki predsednik Barak Obama, koga predstavlja državna sekretarka Hilari Klinton, dok će ministri za zaštitu životne sredine zameniti britanskog premijera Dejvida Kamerona i nemačku kancelarku Angelu Merkel.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.