Nikolić i Ivanov: Imamo slične muke

Izvor: B92, 26.Okt.2012, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Ivanov: Imamo slične muke

Beograd -- Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov kažu da ih slične prepreke s kojima se susreću na evropskom putu upućuju na što bližu saradnju.

Oni su se založili za to da se sva otvorena pitanja koja postoje među državama regiona rešavaju dijalogom. Nikolić i Ivanov su ocenili da su odnosi Srbije i Makedonije na visokom nivou, da otvorena pitanja koja postoje između dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje nisu nerešiva i da ne sprečavaju da se gleda u zajedničku evropsku budućnost.

"Pošto i Srbija i Makedonija imaju sličan problem da postanu članice EU, mislim da smo upućeni na što bližu međusobnu saradnju. Ako zajedno pokažemo da smo uredili države i ispunili kriterijume, brže ćemo ostvariti uspeh i lakše ćemo ubediti ostale države bivše Jugoslavije da jedino saradnjom možemo svi da postanemo članice EU", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao i da Makedonija nije slučajno izabrana za njegovu prvu posetu regionu i istakao da tim gestom Srbija pokazuje da su joj dragi prijatelji i oni koju su priznali i oni koji nisu priznali Kosovo.

Makedonski predsednik se saglasio da se dve zemlje susreću sa sličnim smetnjama na evropskom putu i istakao da te smetnje kao i svi problemi mogu da se reše jedino dijalogom.

"Mora da se razgovara, jer kada se razgovara dolazi se do rešenja", rekao je Ivanov i dodao da je zbog toga interes Makedonije da razgovara sa svojim južnim susedom, koji im pravi smetnje na evropskom putu.

"Nadam se da će se pronaći rešenje ako postoji želja da se problem reši", rekao je Ivanov.

Dvojica predsednika su se založila i za to da se spor SPC i MPC reši dijalogom te dve verske zajedice i dodali da će oni kao predsednici pomoći da taj proces ima uspeha.

Nikolić se sastao i s predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

U nedelju će Nikolić prisustvovati svečanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke i položiti venac na spomen-obeležje poginulim junacima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić u poseti Makedoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2012

SKOPLJE -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počinje danas trodnevnu zvaničnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim i premijerom te zemlje Nikolom Gruevskim...Nikolić, kome je ovo prva zvanična poseta Makedoniji na funkciji predsednika, u Skoplju će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić od danas u poseti Makedoniji

Izvor: Blic, 26.Okt.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počinje danas trodnevnu zvaničnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim i premijerom te zemlje Nikolom Gruevskim. Tomislav Nikolić..Nikolić, kome je ovo prva zvanična poseta Makedoniji na funkciji predsednika, u Skoplju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.