Nikolić u poseti Makedoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2012, 04:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u poseti Makedoniji

SKOPLJE -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počinje danas trodnevnu zvaničnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim i premijerom te zemlje Nikolom Gruevskim.

Nikolić, kome je ovo prva zvanična poseta Makedoniji na funkciji predsednika, u Skoplju će razgovarati i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim.

Planirano je i da predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije položi venac na Spomenik palim herojima za Makedoniju, kao i da obiđe tri srpska domaćinstva u mestu Sretenovo.

Trećeg dana posete predsednik Nikolić će prisustvovati svečanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke i položiti venac poginulim junacima.

U delegaciji Srbije je i ministar pravde Nikola Selaković.

Nikolić je uoči posete Makedoniji, u intervjuu za skopsku televiziju Sitel, govorio o izazovima sa kojima se dve zemlje susreću na putu evrointegracija istakavši da je Srbiji na tom putu prepreka to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave.

"Znam da Makedonija, dokle god ima taj naziv, grb i zastavu i dokle god oni budu problem Grčkoj, neće moći da bude članica Evropske unije... Kao što vi, čini mi se, bez ugroženosti teritorije, samo sa ugroženošću ponosa, odbijate da prihvatite ono što vam nameću, tako i mi odbijamo da prihvatimo oduzimanje teritorije, što je mnogo teži zahtev", naveo je Nikolić.

On je Makedoncima poručio da Srbija ima razumevanja za problem njihove države, ali i ukazao da je ta zemlja priznala nezavisnost srpske pokrajine.

"Mi vas poznajemo kao Makedoniju, a ne kao bivšu jugoslovensku republiku, što svet zahteva i što je i Makedonija morala da prihvati da bi nastavila da živi i da se bori. Gledajte da ispunite sve uslove. Znam da nećete ispuniti uslov koji bi ponizio Makedoniju i ja to cenim, ali gledajte da ponekad svoje političare navedete na to da poštuju stav Srbije da bez Kosova i Metohije neće u EU", rekao je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.