Nikolić i Irinej o modelu Vatikana za crkvu na KiM

Izvor: Mondo, 29.Dec.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Irinej o modelu Vatikana za crkvu na KiM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej razgovarali su u Patrijaršiji o mogućnosti da se za položaj Srske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji predloži vatikanski model.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Njihov susret održan je u jeku priprema za nastavak dijaloga sa Prištinom, a prema najavama srpskog pregovaračkog tima, Vlada Srbije za novi krug tema namerava da kandiduje upravo pitanje statusa SPC i njene imovine u pokrajini, prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Novosti".

Nikolić je, inače, i u svojoj prvoj platformi o Kosovu od pre tri godine predvideo da SPC u okviru suštinske autonomije KiM, ima položaj koji Rimokatolička crkva, odnosno Vatikan, ima prema Italiji.

Tada je SPC neformalno odbacila ovaj predlog, jer je bilo tumačenja da bi odnos prema kosovskim organima vlasti mogao da se protumači kao najava priznavanja nezavisnosti pokrajine.

Umesto toga, Crkva je neformalno predložila međunarodne garancije za njen status i imovinu u pokrajini.

Taj predlog, ukoliko se ne promeni, trebalo bi da bude platforma za buduće razgovore u Briselu, čija će tema biti položaj Srpske crkve.

Obrazlažući vatikanski model kao rešenje, Nikolić je nedavno rekao da to ne bi značilo da SPC treba da ima status države na Kosovu, već da iznese svoj stav i da razgovara sa Prištinom, a da od nje ne zavisi, podsećaju “Novosti”.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vatikanski model za SPC na Kosovu i Metohiji

Izvor: Akter, 29.Dec.2015

Vlada Srbije za novi krug tema dijaloga Beograda i Prištine namerava da kandiduje pitanje statusa Srpske pravoslavne crkve i njene imovine na Kosovu i Metohiji..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej razgovarali su u Patrijaršiji o mogućnosti da se za položaj Srske pravoslavne crkve...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.