Nikolić i Đukanović: Obnova saradnje

Izvor: TvojPortal.com, 23.Nov.2011, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Đukanović: Obnova saradnje

Izvor:GlasAmerike Crna Gora i Srbija treba da unapređuju odnose i zato prošlost treba da opominje, a ne da bude ideja vodilja za budućnost, ocijenio je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić koji se danas u Podgorici susreo sa liderima prosrpskih stranaka, ali prvi put i sa liderom vladajućeg DPS-a Milom Đukanovićem.


Susret sa Milom Đukovićem za Nikolića se dogodio u okviru, kako je kazao, nastojanja SNS-a da uspostavi odnose u pripremama za promjenu vlasti u Srbiji, koja bi trebalo da se dogodi naredne godine.
Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da Đukanoviću zamjera danas isto što je zamjerao ranije, ali je naveo da će obojica "voditi dvije države koje treba da sarađuju, a ne da se svađaju".
"Lični odnosi ostaju po strani kada su političari u pitanju i ono što je prošlo prolazi da bi se otvorilo nešto sasvim novo. Nama treba saradanja, a ne podsjećanje na to kad sam ja šta zamjerao Đukanoviću ili on meni", pojasnio je Nikolić.
Prema njegovim riječima, SNS se sprema da preuzme vlast u Srbiji, a kada se to desi treba da zna kako će da sarađuje sa svima, prvensttveno sa Crnom Gorom. Nikolić je kazao da je u SNS-u uvijek bilo teško da shvati da Srbija sa nekim drugim državama sa Balkana može bolje da sarađuje.
"Može najbolje da sarađuje sa Crnom Gorom i tako to treba u budućnosti da bude", rekao je on, dodajući da će učiniti sve da odnosi između dviju država budu najbolji mogući.
Nikolić je naveo da se SNS ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, već da njeni građani sami odlučuju i biraju vlast.
"Crna Gora je priznala Kosovo i mnogim političarima u Srbiji je to problem za saradnju. Nama nije, vi imate svoj put i svoj život", pojasnio je on.
Nikolić je kazao da se delegacija SNS-a danas sastala se čelnicima DPS-a, Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije jer su to relevatne stranke, koje mogu da imaju uticaja.
"Nismo danas imali namjeru da razgovaramo sa svim koalicionim partnerima iz vlasti, računali smo da kada razgovaramo sa DPS-om da razgovaramo sa onima koji u većini odlučuju o sudbini Crne Gore", precizirao je Nikolić.
Lider DPS-a Milo Đukanović rekao je da je ta stranka iskreno usredsređena na unapređenje partijske saradnje, prije svega u regionu i sa državama susjedima. On je kazao da se DPS trudi da iskreno razgovara sa svim relevantnim političkim subjektima.
"SNS je veoma relevantan subjekt na političkoj sceni Srbije i time u političkom životu regiona, zbog toga je partner za razgovore", naveo je Đukanović.
Prema njegovim riječima, DPS je građanska partija koja kreira dalji razvoj multietničke Crne Gore, pa je za poštovanje prava svakog građanina. Đukanović je kazao da vidi Crnu Goru kao državu u kojoj nema građana prvog i drugog reda, već su svi isti.
On je ocijenio da odnosi sa Srbijom nijesu na naboljem mogućem nivou, zato što postoje "političke traume iz prethodnog perioda".
"Ali to je sve život i treba samo imati pametan, vizionarski politički odnos, da treba kao zreli ljudi i odgovorni političari da povlačimo poteze koji će značti unapređenje međusobnih interesa", zaključio je Đukanović.

Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.