Nikolić i Čepurin: Veliki značaj Putinove posete

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Čepurin: Veliki značaj Putinove posete

Kremlj:Pripremljen paket od devet dokumenata

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom o predstojećoj poseti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji na poziv predsednika Nikolića dolazi sutra u Beograd.

Predsednik Srbije i ambasador Ruske Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naglasili su veliki značaj posete predsednika Putina za dalji razvoj odnosa između Srbije i Rusije.

Nikolić je istakao da je poseta predsednika Putina izuzetno korisna, jer će tokom nje biti potpisano nekoliko važnih bilateralnih sporazuma.

Osim toga, vodiće se razgovori i o zajedničkim projektima koje realizuju srpske i ruske kompanije, kao i o perspektivama za dalju saradnju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Povodom Dana oslobođenja Beograda, ambasador Čepurin poklonio je predsedniku Nikoliću Značku Svetog Đorđa, obeležje koje se u Rusiji dodeljuje u čast pobede u Drugom svetskom ratu.

Kremlj:Pripremljen paket od devet dokumenata

MOSKVA – U okviru sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji planirano je da bude potpisan paket od devet dokumenata, između ostalog o saradnji u oblasti razvoja vojno-tehničke saradnje, energetike i železničkog saobraćaja, izjavio je danas Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

Prema njegovim rečima, planirano je da Ruska energetska agencija i Ministarstvo energetike Rusije potpiše sa Ministarstvom energetike Srbije memorandum iz oblasti energetske efikasnosti, štednje energije i obnovljivih izvora energije, preneo je TAS S.

„Među dokumentima pripremljenim za potpisivanje nalazi se dopunski sporazum o rekonstrukciji severnih deonica pruga Srbije u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora. Takođe, među dokumentima su i dopunski sporazum o isporuci dizel-motornih vozova”, rekao je Ušakov.

Planirano je da ruska kompanija „Gazpromeksport”, Vlada Srbije i srpske gasne kompanije potpišu protokol, naveo je on.

„Protokol još nije do kraja usaglašen, njega bi trebalo da potpiše čelnik 'Gazproma' Aleksej Miler”, kazao je Ušakov, ne navodeći detalje tog dokumenta.

Među dokumentima planiranim za potpisivanje su i međuvladin sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti informacija, o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu rusko-srpskog humanitarnog centra, o vojno-tehničkoj saradnji, o readmisiji, kao i protokol o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe.

Ušakov je naveo da će u sastavu ruske delegacije biti ministar energetike Aleksandar Novak, predsednik uprave „Gazproma” Miler, načelnik Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Vladimir Pučkov i načelnik Federalne migracione službe Konstantin Romodanovski.

Prema navodima Ušakova, Putin će posetiti Srbiju na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića i učestvovaće u obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašističkog okupatora.

„Dogovor o tome postignut je blagovremeno i mi smo od samog početka potvrđivali spremnost da zajedno sa srpskim prijateljima obeležimo taj datum”, rekao je predstavnik Kremlja.

Putin će biti počasni gost na vojnoj paradi, učestvovaće u ceremoniji polaganja venaca na spomeniku oslobodiocima Beograda i herojima Prvog svetskog rata, a posle toga će biti održani razgovori.

Za početak je planiran razgovor u užem sastavu ruskog lidera sa Nikolićem i potom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi TAS S.

Biće održani rusko-srpski razgovori i na nivou delegacija u formatu radnog doručka, nakon čega će biti potpisan paket dokumenata.

Na pregovorima će biti razmotreni i međunarodni problemi i pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, rekao je Ušakov, ukazujući da se u poslednje vreme uočava tendencija rasta robne razmene.

„Prošle godine obim trgovine povećan je za 15 odsto i iznosio je oko dve milijarde dolara, ove godine premašiće dve milijarde dolara”, precizirao je Putinov pomoćnik.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2014.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić i Čepurin: Veliki značaj Putinove posete

Izvor: Studio B, 15.Okt.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom o predstojećoj poseti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji na poziv predsednika Nikolića dolazi sutra u Beograd...Predsednik Srbije i ambasador Ruske Federacije naglasili su veliki značaj...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.