Nikolić: Zakletva u četvrtak, inauguracija 11. juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Zakletva u četvrtak, inauguracija 11. juna

BEOGRAD -

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je danas da će zakletvu položiti u četvrtak, 31. maja, a da će svečana inauguracija biti obavljena 11. juna.

Nikolić je u izjavi novinarima po završetku sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika države, u zgradi Predsedništva Republike, dodao da bi moglo da se dogodi da sednici na kojoj će položiti zakletvu predsedava novi predsednik republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta.

Pregovori o vladi očigledno nisu ni prestajali od prvog kruga predsedničkih izbora, primetio je Nikolić, te bi, predsedavanje novog predsednika Skupštine značilo da je postignut dogovor o formiranju vlade.

Ukoliko se to ne desi, precizirao je, u ponedeljak će početi razgovore sa onima koji su osvojili najveći broj mandata na prethodnim izborima.

Izabrani predsednik države je ukazao da je uveren da njegovo ponašanje posle izbora može da utiče na to da se političke strasti u Srbiji smire.

"Srbiji treba malo mira. Prvi put prisustvujete primopredaji vlasti gde se niko nije osećao ni nadmoćnim, ni gordim. Svi smo svesni teške situacije u Srbiji", rekao je Nikolić.

On je ukazao da je pred budućom vladom dosta posla, da će je pozvati da radi dobro, ali i pomoći da dobro obavlja svoj posao.

"Od četvrtka ću preuzeti u potpunosti dužnost predsednika, ali i dalje ću biti otvoren za saradnju. Imaćete mogućnosti da na delu vidite javno funkciju predsednika Republike i pozivam vas da me kritikujete kada ne budem radio dobro", poručio je Nikolić novinarima.

Prema njegovim rečima, pošto preuzme u potpunosti funkciju predsednika države sve institucije će raditi na istom cilju, ali možda samo na različite načine.

Na pitanje novinara da li mu je Tadić, za koga je Nikolić rekao da ne voli da kaže da je bivši predsednik, jer to ne zvuči lepo, dao neki savet, Nikolić je uz osmeh odgovorio: "Ako mi Boris Tadić da neki savet izgubiću naredne izbore".

"Moraću i želim drugačije da radim od Borisa Tadića", rekao je.

On je najavio da će brzo formirati svoj kabinet, da će zadržati stručne ljude koji su do sada radili u kabinetu predsednika Republike, a da će otići deo nameštenika koji je na Abdrićev venac došao sa Tadićem.

Nikolić se pre sastanka sa Đukić Dejanović u zgradi Predsednika Republike sastao sa Tadićem i sa njim razgovarao o primopredaju dužnosti.

Dejanović zakazala svečanu sednicu za četvrtak

Predsednica Skupštine Srbije, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Đukić Dejanović zakazala je za 31. maj svečanu sednicu parlamenta na kojoj će izabrani predsednik Tomislav Nikolić položiti zakletvu.

"U četvrtak će takođe biti održana konstitutivna sednica parlamenta, na kojoj će poslanici novog saziva takođe položiti zakletvu", rekla je Đukić Dejanović.

"Da bi izabrani predsednik Tomislav Nikolić stupio na dužnost, potrebno je da pred poslanicima položi zakletvu. Dogovorili smo se da to bude na posebnoj sednici 31. maja u 14. sati", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je ukazala da polaganje zakletve novog predsednika podrazumeva ceremoniju na način na koji to predviđaju Ustav i zakon.

Đukić Dejanović je dodala da će i poslanici istog dana polagati zakletvu, te da će sutra zakazati konstitutivnu sednicu parlamenta takođe za četvrtak, 31. maja u 10 časova.

"I mi kao poslanici ćemo tog dana prvi put položiti zakletvu. Ali, to će takođe biti posebno, jer su među poslanicima po prvi put 84 žene, na šta sam posebno ponosna" rekla je predsednica parlamenta, koja je novoizabranim poslanicama poželela mnogo uspeha u radu.

U osvrtu na četvorogodišnji mandat parlamenta koji je vodila, Đukić Dejanović je rekla da je bilo teško i ozbiljno, ali, kako je naglasila, i uspešno.

"Bila je čast biti prvi među jednakima", rekla je predsednica parlamenta.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Maja Nikolić,   Prvi maj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.