Nikolić: Uvažiti razloge Srbije

Izvor: B92, 04.Mar.2013, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Uvažiti razloge Srbije

Beograd -- Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema i nikada neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je predsednik Nikolić u intervjuu za egipatski list "Al Ahram".

Predsednik Srbije pozvao je Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, jer je čin priznanja protiv međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, ističući da Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema.

"Ja nemam šta da tražim od Egipta i bilo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druge države u svetu. Ja mogu samo da zamolim da uvažavaju razloge, dokaze koje Srbija iznosi i koji su potpuno na strani Srbije", naglasio je Nikolić u intervjuu za egipatski list "Al Ahram", a prenosi sajt RTS-a.

"Egipat je u mom srcu. Kada, kao dete, steknete prijateljstvo, ono ostaje zauvek. Mene je moja država, kao dete, uvela u prijateljstvo sa Egiptom i ja to nikada neću da promenim", rekao je Nikolić. On je, međutim, ukazao da bi sa "tugom morao da razmišlja o tome ako bi Egipat priznao nezavisnost Kosova i Metohije", ali je napomenuo da svako vodi svoju državu i svoj narod.

Postoje nagoveštaji da bi još neke islamske države mogle da priznaju nezavisnost Kosova, ne zato što je to po međunarodnom pravu ispravan potez, ukazao je Nikolić, već zato što su pritisnute od velikih sila.

Nikolić je podsetio da je Skupština Srbije, na njegov predlog, izglasala rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija.

"Mi, po Ustavu, ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši", objasnio je Nikolić.

Tom Rezolucijom mi prepoznajemo Kosovo i Metohiju kao specifičnu teritoriju, priznajemo da imaju predsednika, Vladu, Ustav, policiju, imaće uskoro i vojsku, ali da na toj teritoriji živi i srpska zajednica, dodao je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Srbija ima plan za Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 04.Mar.2013

BEOGRAD - Srbija ima plan za rešavanje kosovskog problema i nikada neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u Egiptu...Predsednik Srbije pozvao je Egipat i druge države da uvaže razloge Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, jer je čin priznanja protiv međunarodnog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.