Nikolić: Termin integritet Kosova neprihvatljiv

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Termin integritet Kosova neprihvatljiv

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da od EU očekuje da bude nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine i da izmeni za Srbiju neprihvatljivu formulaciju o "teritorijalnom integritetu Kosova", navedenu u Strategiji o proširenju EU.

"Termin "(teritorijalni) integritet Kosova" nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Izmena te formulacije predstavlja mali korak, koji bi dao dodatnu snagu Srbiji, kako bi u dobroj volji i u interesu svih građana rešila sve postojeće probleme i nastavila dijalog na najvišem političkom nivou", izjavio je Nikolić.

Ocenivši da se kroz preciziranje u formulacijama u Strategiji za proširenje Evropska unija "pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova i Metohije", predsednik Srbije je rekao da za EU ne bi trebalo da bude prihvatljivo odvajanje dela Srbije, jednog od osnivača UN.

Za EU, dodao je Nikolić, ne bi trebalo da bude ni neprihvatljivo da Srbija ne želi da u Strategiji za proširenje deo njene teritorije dobije atribut države, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima.

"Srbija se, u želji da dobije datum za otpočinjanje pregovora, uhvatila u koštac s gorućim problemima, među kojima je borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosuđa, kao i prihvatanje svega što je do sada potpisano (u dijalogu Beograda i Prištine), uz nastavak tehničkog dijaloga, čime je pokazala da ima snažnu volju da se problem reši", rekao je predsednik Srbije.

Potpredsednica vlade, zadužena za evropske integracije, Suzana Grubješić rekla je da je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova ubačena u dokument Evropske komisije "u poslednji čas".

"To je urađeno bez prethodne konsultacije sa bilo kim od srpskih zvaničnika. Jasno sam to ukazala i komesaru (EU za proširenje Štefanu) Fileu, a o daljim koracima razgovaraćemo u Vladi", rekla je Grubješićeva, pišu Večernje novosti.

Nitko nema pravo da Srpski Narod i njegovu imovinu nasilno prisvoji pa ni Taci i njegovi kupljeni inostrani partneri. Srbi imaju sva prava da odluce da se NECE odvajati od svoje Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.