Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU, ali nije htela

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da prepreke na evropskom putu Srbije neće promeniti zvaničan kurs zemlje, ali i dodao da joj je potreban oslonac Rusije.

Nikolić je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Moldavije Andrejem Galburom rekao da rekao da nije iznenađen odlukom Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU i dodao da je Srbija mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU, ali da to nije htela u želji da gradi dobrosusedske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose, saopštio je kabinet predsednika.

"Mi smo imali mnogo razloga i mogli smo da sprečimo ulazak te zemlje u EU, ali to nismo učini, u želji da ostvarimo dobrosusedske odnose i da pokažemo dobru volju. Međutim, svi naši pokušaji da izgladimo odnose, stvaraju sve veći otpor sa njihove strane", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da sprovođenje reformi i usaglašavanje s evropskim standardima dugo traju i da građani s pravom očekuju neki napredak.

On je rekao da Srbija ceni evropske vrednosti, ali da joj je potreban i oslonac Rusije i istakao izvanrednu saradnju sa Kinom, azijskim, afričkim zemljama i čitavom Južnom Amerikom.

Nikolić je ocenio da Srbiju i Moldaviju vezuje prijateljstvo, dobri odnosi i uzajamna podrška.

Pročitajte još:

"Mi veoma cenimo podršku Moldavije teritorijalnom integritetu Srbije i pravimo jasnu razliku između prijatelja koji su priznali Kosovo i onih koji to nisu učinili", rekao je predsednik Srbije.

Ministar spoljnih poslova Moldavije se saglasio s Nikolićem da su bilateralni odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski. On je potvrdio da Moldavja neće promeniti principijelan stav o nepriznavanju Kosova, bez obzira na promenu vlasti, navodi se u saopštenju.

"Vaša zemlja je primer izvanrednog balansa između istoka i zapada i mi želimo da sledimo taj primer", rekao je Galbur i dodao da Moldavija ostaje privržena putu evrointegracija i sprovođenju reformi, borbi protiv korupcije i jačanju ekonomije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.