Nikolić: Radujem se statusu, ali...

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Radujem se statusu, ali...

Beograd -- Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić izjavio je da se "kao Srbin i građanin Srbije" raduje napretku Srbije ka EU i dobijanju statusa kandidata.

On je, međutim, naveo i da je vlast dogovorom s Prištinom uspostavila granicu prema Kosovu.

"Mogu oni da pričaju šta hoće, oni su uspostavili granicu prema Kosovu i Metohiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Imam u jakni, mogu da pokažem kako se prelazi granica prema Kosovu i Metohiji, vidi se pečat i kako se plaća 50 evra", rekao je Nikolić.

Nikolić je upitao zašto su s Prištinom postignuti dogovori u poslednji čas, ako je to moglo da se dogodi dve ili tri godine ranije.

"Zašto to nije valjalo pre dve, tri godine, zašto ste onda imali više hrabrosti i odlučnosti da nešto odbijete? Zašto ste ga odbijali ako je bilo dobro, zašto ste nas kažnjavali dve godine da nemamo status kandidata ako je to sve bilo moguće?", upitao je Nikolić.

Koštunica: Nikakva korist od statusa kandidata

Predsednik DSS Vojislav Koštunica rekao je da od statusa kandidata za članstvo u EU nema nikave koristi i da Srbija treba da stavi tačku na evropske integracije, jer one, kako je ocenio, predstavljaju samourušavanje Srbije.

"Videli smo da je sadašnja vlast priznala albanskim separatistima da na našoj teritoriji postoji država Kosovo sa zvezdicom. A danas vidimo kako se zbog ovog priznanja Kosova sa zvezdicom, EU revanširala i nagradila vlast u Srbiji da može na izborima da maše kandidaturom", naveo je Koštunica u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Lider DSS-a ocenio je da niko, osim vlasti, ne može da ima bilo kakvu korist od "tih praznih reči koje glase da je Srbija dobila kandidaturu".

On je rekao da korist od statusa kandidata nema ni srpska privreda, koja svakoga dana trpi gubitke zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ni srpski narod i srpska država na Kosovu.

Koštunica je ocenio da će se, dok god u Srbiji bude na snazi politika da EU nema alternativu, nastaviti urušavanje i privrede i zemlje.

"Ako zaista hoćemo da idemo napred, da pokrenemo privredu, da unesemo stabilnost u zemlju, ako hoćemo normalan život, normalan razvoj Srbije, što znači i povratak dostojanstva i nacionalnog samopoštovanja, onda Srbija treba da se okrene sebi, da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije koje predstavljaju samourušavanje Srbije", istakao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, za budućnost Srbije potrebna je nova politika i politička neutralnost, što je velika i važna ideja koja može da omogući stabilnost i razvoj Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.