Nikolić: Očekujemo podršku Rusije

Izvor: B92, 22.Nov.2012, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Očekujemo podršku Rusije

Beograd -- Predsednik Srbije primajući akreditiv od ruskog ambasadora ocenio da je Srbija u osetljivom trenutku i pred važnim odlukama i da očekuje podršku Rusije.

"Rukovodstvo Srbije veoma ceni podršku Rusije u borbi za poštovanje međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", izjavio je Nikolić po prijemu akreditivnog pisma Aleksandra Čepurina.

Nikolić je dodao da tradicionalno prijateljstvo i istorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda treba da doprinesu dinamičnijem i stabilnijem razvoju odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije izrazio je čvrsto opredeljenje da se ispune svi dogovori postignuti na najvišem političkom nivou između Srbije i Rusije i dodao da će ispunjenje tih dogovora omogućiti dobrobit građanima obe zemlje.

On je ohrabrio novog ruskog ambasadora da aktivnije radi na promociji investicija ruskih kompanija u Srbiju, jer je u vreme krize jačanje privredne saradnje od suštinskog značaja.

"Uveravam vas da ćete u radu imati podršku kako bi odnose naše dve zemlje učinili što sadržajnijim", kazao je predsednik Srbije.

Ambasador Čepurin ocenio je da Srbiju i Rusiju vezuju vekovne prijateljske veze koje ne postoje samo između lidera, već i između ogromne većine dva naroda.

"To je kamen temeljac našeg napretka. Prošlost u velikoj meri određuje budućnost, a naš je zadatak da budućnost učinimo što boljom za građane naših zemalja", kazao je Čepurin.

On je ocenio da postoji politička volja u rukovodstvima Srbije i Rusije da se odnosi dve zemlje dovedu na nov nivo i ocenio da susreti Tomislava Nikolića i ruskog predsednika Vladimira Putina daju snažan impuls na tom planu.

Čepurin je ponovio podršku Rusije Srbiji da očuva teritorijalni integritet i ocenio da je rešavanje kosovskog problema u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN jedino pravedno rešenje.

Novi ruski ambasador rekao je da se svet suočava sa velikom ekonomskom krizom, a da je najbolji put prevazilaženja tih problema zajednički rad na projektima koji će omogućiti rast i ozdravljenje privrede.

Predsednik prihvatio poziv od Turske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je i akreditive ambasadora Turske Mehmeta Bozaja, koji mu je preneo poziv predsednika Abdulaha Gula da u najskorije vreme poseti Tursku.

Predsednik Nikolić je istakao da sa radošću očekuje susret sa Gulom, ocenivši da će to će biti prilika za razgovore o širokom spektru bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema od obostranog interesa.

Predsednik Nikolić je, osvrćući se na problem Kosova i Metohije, objasnio da predstoji važan period za uspostavljanje trajnog i održivog mira između Srba i Albanaca, i da je Srbija opredeljena za nalaženje rešenja.

Nikolić je rekao i da je Turska perspektivan partner Srbije na ekonomskom planu, te da očekuje da će investicije u Srbiju, kao i zajednički infrastrukturni projekti, biti nastavljeni.

Ambasador Bozaj je preneo očekivanje predsednika Gula da će predsednik Nikolić u najskorije vreme posetiti Tursku, istakavši da će njegov prvi ambasadorski zadatak biti upravo da na najbolji mogući način pripremi tu posetu.

"Naše države, kao dva ključna 'igrača' na Balkanu, imaju za cilj uspostavljanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta regiona. Ovi zajednički ciljevi su glavna odlika postojećih duboko ukorenjenih prijateljskih odnosa Turske i Srbije. Priroda naših odnosa jeste plodno tlo za produbljivanje bilateralne saradnje", rekao je ambasador Bozaj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prima danas akreditivna pisma i novih ambasadora Švajcarske i Tajlanda.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić s novim ambasadorima

Izvor: Kurir, 22.Nov.2012

Predsednik primiće akreditivna pisma novih ambasadora Ruske Federacije, Turske, Švajcarske i Tajlanda...BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiće danas akreditivna pisma novih ambasadora Ruske Federacije, Turske, Švajcarske i Tajlanda...Nikolić će primiti akreditivna pisma ruskog ambasadora...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.