Nikolić: Možda ćemo morati da zatvorimo granicu za migrante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Možda ćemo morati da zatvorimo granicu za migrante

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija, ako zemlje Evropske unije ne budu prihvatale migrante, morati da zatvori granicu.

"Mi granicu moramo da zatvorimo za migrante, jer nisu ni želeli da budu ovde i žive sa nama", rekao je Nikolić novinarima u Palati Srbija.

Svako ko iza Srbije zatvara granicu pravi opasnost da Srbija postane "levak iz koga ne ističe voda", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što znači da bez obzira na uverenje i želje, država mora da zatvori granicu za migrante, izjavio je Nikolić.

Evropa mora da reši taj problem, a Srbija mora da reaguje, rekao je Nikolić i ponovio da se mora brzo reagovati u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

"Ako Mađarska do sada nije naljutila EU, Srbija sigurno neće", rekao je Nikolić komentarišući referendum u Mađarskoj.

Broj migranata u Srbiji je još jednocifren u hiljadama, postoji mogućnost da bude uvećan zato što stiže loše vreme, dodao je Nikolić i napomenuo da EU "mora da reši gde su njene granice i gde počinje i gde se završava".

"Ne može, ne sme da se desi da migrant pri ulasku u Srbiju bude prvi put registrovan kao da je pao sa neba ili Marsa. Odnos administracije u Briselu prema Grčkoj rekao bih i prema Bugarskoj - da li se njima dozvoljava da ne registruju migrante, pa to moramo ili Makedonci ili mi. Mi treba da ih registrujemo da znamo ko je ušao i ko izlazi", rekao je Nikolić.

Nikolić je napomenuo da Srbija nema nikakvu obavezu, ako bude rečeno da će se vraćati ti ljudi, da ih vraćaju u Srbiju.

"To je nemoguće, nek preskaču Srbiju, nek preleću, neka voze ljude tamo odakle su ih pozvali da dođu, namamili da dođu, naterali da dođu. Srbija ima izazove, intenzivno razgovara sa Briselom o tome", poručio je Nikolić.

Nama ne trebaju, dodao je on, kvalitetni smeštajni kapaciteti za više od 5.000 do 6.000 ljudi, jer to znači da neko planira da se ti ljudi duže zadržavaju ovde.

Orban: EU nas ne može prisiliti da primimo migrante

U Mađarskoj je u nedelju održan referendum na kome su se građani izjasnili da li prihvataju evropske kvote za prijem migranata.

Na referendum nije izašao dovoljan broj građana, zbog čega se smatra neuspešnim.

Ipak, mađarski premijer Viktor Orban najavljuje da će parlamentu da predloži amandman na Ustav u vezi sa ishodom referenduma, kako bi "zacementirao volju naroda" i poručio da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante.

Orban je sinoć naveo da u EU moraju da uzmu u obzir rezultate glasanja.

On je rezultat referenduma nazvao izvanrednim, ističući da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine.

Na referendumu o članstvu Mađarske u EU, za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.204.000 osoba reklo "ne" na referendumu, kazao je Orban.

Stefanović: Ne postoji jasna poruka EU šta se očekuje od država

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da ne očekuje nikakve dramatične promene nakon referenduma i dodao da će se, kao i do sada, nastaviti dobra saradnja srpskih i mađarskih vlasti.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekao da Srbija sa Mađarskom ima korektne odnose, bez obzira što, kako je rekao, nisu sve odluke mađarskih vlasti "olakšale život građanima Srbije".

"Verujem da će, kao i do sada, mađarske vlasti, ukoliko bude određenih promena, prvo o tome obavestiti Srbiju, kao što su to i do sada radile", rekao je Stefanović.

On je dodao da do sada nije bilo naznaka da će biti drugačijih postupanja mađarskih vlasti.

"Videćemo šta će se događati u narednim danima, ali ne očekujem dramatične promene jer ne vidim kakve bi dramatične promene uopšte mogle da se dese", naveo je Stefanović.

Ministar je istakao da Srbija nije zadovoljna zato što ne postoji jasna poruka EU šta se očekuje od svih država, kako Unije, tako i onih koje nisu njene članice.

Stefanović je dodao da je posao nadležnih u Srbiji da budu sposobni da odbrane državnu granicu i da svakog dana najmanje 150-200 migranata bude sprečeno u ilegalnom prelasku granice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.