Nikolić: I EU i celovitost teritorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: I EU i celovitost teritorije

BEOGRAD -

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da je ta stranka spremna da sa SANU i SPC učestvuje u pravljenju neke buduće nacionalne strategije, a da osnovu sadašnjeg programu naprednjaka čini "žarka želja" da Srbija uđe u EU, ali i da sačuva celovitost.

Odgovarajući na pitanje kakva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je strategija potrebna Srbiji u ovom trenutku, Nikolić je u intervjuu Tanjugu konstatovao da Srbija od uvođenja višestranačja ustvari nije ni imala program, jer, kako je kazao, "višestranački sistem podrazumeva da svako ko želi da pobedi na izborima izađe sa svojim programom".

"Čak i promena Ustava pre nekoliko godina, koja je tobož imala opštu saglasnost, obavljena je teško, iako je bilo jasno da Ustav treba menjati", napomenuo je NIkolić.

Spremnost programa

Kako, po njegovo mišljenju, opšti program, odnosno strategija, bar u pitanjima od vitalnog interesa, ne postoji, izrazio je spremnost naprednjaka da učestvuju pravljenju takvog programa.

"Mi smo spremni da učestvujemo u nečemu što bi bilo, pod okriljem, možda, ako ne političkih stranaka, onda SANU, SPC, onih koji su zaduženi da podižu i moral i znanje, da pod tim okriljem nešto bar dogovorimo što bi bilo zakovano kao jedinstveni program kojem teži Srbija" rekao je Nikolić.

Nikolić je naglasio i da su oni u SNS zaokružili sve tačke programa koji je Srbiji potreban, predstavili ga javnosti, a u njemu su sve tačke "koje život znače", kao ekonomski opravak, Kosovo, saradnja sa svetom, bezbednost za sve građane, smanjenje korpucije, mita i kriminala u svim oblicima, briga o selu i energetskom kompleksu, privlačenje investicija...

"Osnovni deo programa je žarka želja da Srbija bude u EU i od toga SNS neće da odustane i osnovna želja je da se ispuni ono što bi valjda svaka partija na vlasti u svakoj državi težila, a to je da se očuva integritet i samostalnost zemlje, da se očuva njena celovitost, a da se narod koji trenutno nije pod upravom srpske države obezbedi potpuno baš kao da je pod upravom srpske države", rekao je Nikolić.

Razlike među strankama

Upitan da komentariše sve manje razlike među programima stranaka u Srbiji, Nikolić je podsetio da je on još ranije govorio da su programi svih stranaka slični i da nije teško napisati dobar program, ali da je razlika u tome što neke stranke ne osvoje ni 50 glasova, do će druge, kako je kazao, "osvojiti više od milion glasova, a programi su im veoma slični".

"Imao sam običaj da kažem da su programi SNS i DS slični, ali nikada ne bih mogao da kažem da su isti i da je sasvim svejedno za koju poltičku stranku se glasa", rekao je Nikolić.

On je dodao da kada se čita ili bar posmatra za šta se zalažu predstavnici DS, onda se vidi da oni samo javno iznose dobre želje, a da tome nedostaje realizacija

"Gde je taj bolji život, zapošljavanje, članstvo u EU, mir i bezbednost, očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, privredni oporavak, investicije, sprečavanje mita i korpucije, kriminala svake vrste", zapitao je NIkolić.

U slučaju da je došlo do glasanja o novoj deklaraciji o Kosovu Nikolić je rekao da bi SNS možda prvi put u istoriji stranke koju on vodi glasala protiv vladajuće većine iako su uvek davali podršku kad je reč o pitanjima koja se tiču Kosova.

Jedinstveno oko Kosova

To što nikada nismo hteli da remetimo želju da bar 200 poslanika uvek stane iza nečega čime se označava da želimo da se borimo za Kosovo i Metohiju izigrala je ova vlast sada, tvrdi Nikolić.

Lider SNS je podsetio da je do sada pred skupštinu po pitanju Kosova vlada uvek uzlazila jedinstveno i da je tražila podršku od opozicije za mere koje predlaže.

"Prvi put nemate jedinstvenu vladu oko toga. Ima potpuno disonantnih tonova - od onih koji bi da odmah predaju Kosovo i Metohiju do onih koji bi deklarativno da ratuju za njega i u sredini negde je DS koja mora da zadovolji sve interese" rekao je Nikolić.

On je dodao da više nema poverenja u ljude iz vlasti zato što su krili od očiju ne samo šire javnosti već i svojih kolega iz Narodne skupštine kakvu deklaraciju spremaju, kakva su rešenja dogovorili, zbog čega bi, kako je ponovio, SNS ovog puta mogla da uskrati podršku rešenjima vezanim za Kosovo.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.