Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jul.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da poništavanjem presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe.

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dela čovečanstva", ocenio je Nikolić u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika.

On je kazao i da poništavanje presude predstavlja svojevrsni pritisak na papu Franju da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

"Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam papi u direktnom razgovoru prilikom posete Vatikanu. Lično pripremam dokazni materijal, koji ću predočiti Komisiji, najpre predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale", rekao je Nikolić.

On je dodao i da Stepinac nikada je osuđen u Hrvatskoj, već u Jugoslaviji, a da je Srbija naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, sa čim su saglasne sve novostvorene države.

Županijski sud u Zagrebu danas je u celosti poništio presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je 1946. zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ. Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.