Nikolić: Grčka razume srpska pitanja

Izvor: Mondo, 10.Nov.2012, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Grčka razume srpska pitanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom današnje posete savezničkom groblju iz Prvog svetskog rata "Zejtinlik", u Solunu, istakao tradicionalno odlične odnose Grčke i Srbije i obostranu spremnost na dalje jačanje saradnje, javljaju grčki mediji.

prev next 0 0 0

Nikolić polaže venac na spomeniku u Zejtinliku  

1 / 3

Predsednik Srbije sa čuvarem groblja Đorđem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mihailovićem  

2 / 3

Sveće za pale junake  

3 / 3

Nikolić je grčkim izveštačima rekao da je u potpunosti zadovoljan razgovorima koje je juče, prvog dana zvanične trodnevne posete Grčkoj, imao u Atini s grčkim rukovodstvom koje, kako je naglasio, "veoma dobro razume srpska pitanja i u potpunosti podržva put Srbije ka EU".

Rekao je da bi "Grčka mogla da zatraži posredovanje Srbije u vezi s razlikama koje ima sa svojim severnim, a našim južnim susedom, BJRM (Makedonijom), na šta bi se Srbija dobronamerno odazvala i radila bi na nalaženju rešenja da bi saradnja tih triju država postala temelj Balkana i čitave Evrope", preneo je info-sajt www.inews.gr.

Nikolić je, prenosi se dalje, rekao da "Grčka doživljava krizu kakve nikada nije bilo u njenoj istoriji, krizu koju Srbija preživljava poslednjih dvadeset godina".

Predsednik je govorio i o grčkim investicijama u Srbiji po čemu je Grčka, kako je rekao, na drugom mestu, i izneo ocenu da su "sve one uspešne i dobro se sprovode što potvrđuje da Srbija može biti most

između Zapada i Istoka, Severa i Juga".

Grčki izveštači navode da je Nikolić dočekan počasnim ceremonijalom na groblju "Zejtinlik" gde je govorio i o "zajedničkoj istoriji Grčke i Srbije", pomenuvši pažnju i pomoć Grka srpskim vojnicima tokom Prvog svetskog rata.

Nikolić je, kako prenose, zapalio kandilo na spomeniku srpskim vojnicima sahranjenim na delu groblja "Zejtinlik" i upisao se u knjigu posetilaca. Među grobovima ga je vodio stari čuvar srpskog dela groblja Đorđe Mihajlović.

Predsednik je potom prišao Srbima, posetiocima groblja i razgovarao s njima, prenose grčki izveštači.

Nikolić je iz Soluna otputovao za Uranupolis, grad na prilazu Svetoj gori gde je od popodneva.

U Karijesima, upravnom sedištu Svete Gore, Nikolića je dočekalo starešinstvo te manastirske zajednice. Posle liturgije u tamošnjoj crkvi, Nikolić se uputio u manastir Hilandar čiji su kaluđeri Srbi. Grčki izveštači javljaju da će Nikolić i državna delegacija Srbije prenoćiti u tom manastiru.

Nikolić će sutra, u nedelju, sa istoka Grčke otputovati na njen krajnji zapad i posetiti ostrvo Krf u čijem je istoimenom glavnom gradu Počasni konzulat Srbije i u njemu mali srpski vojnički muzej,

otvoren pre 15-tak godina.

Predsednik će zatim otići na ostrvce Vido gde je bila bolnica za bolesne, evakuisane na početku Prvog svetskog rata. Kraj sada gotovo opustelog Vida je "Plava grobnica" - pučina Jonskog mora u koje su

bacana tela umrlih vojnika. Svake jeseni tu se održava komemoracija na moru na čiju se površinu uz intoniranje državne himne spuštaju venci srpske države i udruženja koja neguju uspomenu na Prvi svetski rat.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar novoustanovljeni je praznik u Srbiji, a ove godine će biti prvi put obeležen, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Prvi Svetski rat, čiji je neposredni povod bio ubistvo austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu, koje je na Vidovdan 1914. izvršio Gavrilo Princip, završen je četiri godine kasnije, potpisivanjem Versajskog mira 28. juna.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo juče, na poziv predsednika te zemlje Karolosa Papuljasa, a razgovarao je sa državnim vrhom te zemlje, kao i sa predstavnicima grčke privrede.

MONDO/Agencije / Foto: Rade Prelić, Tanjug )

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nikolić: Grčka razume srpska pitanja

Izvor: Politika, 10.Nov.2012

BEOGRAD/SOLUN –Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom današnje posete savezničkom groblju iz Prvog svetskog rata „Zejtinlik”, u Solunu, istakao tradicionalno odlične odnose Grčke i Srbije i obostranu spremnost na dalje jačanje saradnje, javljaju grčki mediji...Nikolić je grčkim izveštačima...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.