Nikolić Fileu: EU da izmeni formulaciju

Izvor: Mondo, 11.Okt.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić Fileu: EU da izmeni formulaciju

Nikolić traži da EU izmeni formulaciju koja se u izveštaju odnosi na teritorijalni intergitet Kosova. File Vučića uveravao da je ta formulacija "pogrešni protumačena".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da bi "Evropa, ukoliko iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebalo da izmeni deo izveštaja upućenog Savetu EU koji se odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne teritorijalni integritet Kosova".

"Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova i Metohije", istakao je predsednik Srbije u razgovoru sa Fileom u Beogradu.

Visoki komesar je rekao da formulacija teritorijalni integritet ne prejudicira status, istakavši da je reč o činjenici da se Evropa još od 2005. godine protivi podeli Kosova, navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika Republike.

Nikolić i File saglasili su se da je situacija na Kosovu izuzetno delikatna i da svaka formulacija u vezi sa tim mora da bude jasno precizirana.

U razgovoru je, kako se navodi, istaknuta mogućnost da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom.

Nikolić je istakao da "Srbija ne želi da prolongira ulazak u EU, stavljajući probleme pod tepih, već je spremna da ih rešava".

"Predsednik Nikolić je istakao da Srbija čini sve da se uslovi koje je postavila EU ispune i to je dokazala konkretnim rezultatima u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, a pre svega istinskom spremnošću da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju i svi problemi reše kroz direktne pregovore na najvišem političkom nivou", ističe se u saopštenju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od Filea danas dobio uveravanje da formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova, koji se navodi u Strategiji o proširenju EU, u Srbiji pogrešno protumačena.

"Danas sam dugo razgovarao sa Fileom i dobili smo uveravanja da namera ove sintagme nije bila na način kako smo protumačili", izjavio je Vučić i dodao da se nada da je to samo "pitanje nespretne formulacije".

Vučić je istakao da je u izveštaju sve manje ili više očekivano i ponovio da nema "dobrih i lakih rešenja" po pitanju Kosova i Metohije.

"Niko od građana Srbije neće biti srećan ni jednim rešenjem i za Srbiju ostaje samo da se kreće u onim okvirima u kojima može da dobije najviše što može, a izgubi najmanje što mora", rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu prilikom posete gradnonačelniku Milošu Vučeviću.

Na pitanje novinara da li će učestvovati u pregovorima sa Prištinom, Vučić je odgovorio da mu niko nije ništa slično ponudio.

"Ne bežim od odgovornosti, ali mislim da imam dovoljno dužnosti i obaveza. Da budemo sasvim otvoreni, jedva stižem i to da završim", kazao je Vučić.

"Iskreno verujem, ako Srbija iskoristi priliku predstavljenu u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije, da postoji šansa da mogućnost početka peegovora pretvorimo u realnost... To bi moglo da postane realnost sledeće godine", rekao je File na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

Predstavljajući juče objavljeni Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, File je istakao da je Srbija važna zemlja u ovom regionu i da nema sumnje da je EU ozbiljno posvećena da pomogane Srbiji na tom putu ka EU.

Povodom tumačenja stava o "teritorijalnom integritetu Kosova" iz Strategije o proširenju, File je rekao da nema nikakvih novih uslova ni pravila za pristupanje Srbije EU i izrazio nadu da su danas stvari

razjašnjene.

File je ponovio je da formulacija "teritorijalni integritet" ne prejudicira status Kosova i ne dovodi u pitanje neutralnost EK, već ukazuje na stav protiv podele Kosova.

Evropski komesar je ukazao na brojne pozitivne korake koje je Srbija poslednjih meseci i nedelja učinila u borbi protiv korupcije i izrazio nadu da će biti nastavljeni napori u tom pravcu i da će biti ostvarena saradnja policije, tužilaštva, pravosudnog sistema i ministarstva pravde.

File je takođe ocenio da je u Srbiji u izbornom procesu izgubljeno dosta vremena, dodajući da očekuje da će se nastaviti napori ka ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

Evropski komesar za proširenje razgovarao je danas sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić i ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

(Beta, foto: Beta, Vladimir Milovanović)
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.