Nikolić: Bio bi potreban referendum o NATO

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Bio bi potreban referendum o NATO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bi Srbiji bio neophodan referendum o mogućem ulasku u NATO, ali da sumnja da bi prošao.

"Odmah da vam kažem - nama nije neophodan referendum za raznorazne sporazume, ali o pitanju mogućeg ulaska u NATO, bio bi neophodan. Ja sam pristalica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << toga da to pitanje bude na referendumu, ali ono ne može da prođe", rekao je Nikolić u intervjuu za Tass. On je naveo da u Srbiji nema dovoljno građana koji bi hteli da Srbija bude u vojnom savezu.

Rekao je da za Srbiju "ništa ne znači" to što će 10 ili 15 vojnika Alijanse, koji će raditi na pripremi za uništavanje oružja imati diplomatski imunitet. Prema njegovim rečima, Rusija je "propustila šansu" da pripadnici njenog humanitarnog centra u Nišu imaju isti status koji imaju NATO vojnici u Srbiji.

"Kada smo sa Rusima potpisivali sporazum o uklanjanju mina, ruska strana je mogla da zatraži da ima isti status koji su SAD tražile za svoje građane i Srbija bi sigurno dala", rekao je Nikolić. "Videćemo šta ćemo sa tim centrom...Što se tiče statusa, imali smo jedan sporazum, koji je trebalo da bude ratifikovan, ali je tada propuštena mogućnost da bude ratifikovan. Sad ćemo videti. Na žalost, raspuštena je Skupština, Vlada više nema mogućnosti da ga potpiše, a Skupština da ga ratifikuje", rekao je srpski predsednik.

"Dogovorićemo se o tome i rešićemo sve, tako da ubedimo naše ruske partnere da nikada nećemo biti članice NATO. A onima iz NATO da kažemo: 'U čemu je problem? Ako imamo sa vama sporazum, zašto ga ne bismo imali sa ODKB ili direktno sa Rusijom?' To je znak neutralnosti. Ili ni sa kim sporazumi ili sa svima.", kazao je Nikolić, navodeći Organizaciju za kolektivnu bezbednost i saradnju koja je stvorena na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.