Najinteresantniji razgovori u kuloarima

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najinteresantniji razgovori u kuloarima

Beograd - Redovno godišnje zasedanje Generalne skupštine UN, na koje su iz Srbije otputovali predsednik Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prilika je za niz susreta dvojice srpskih državnika sa kolegama iz celog sveta, ali ne treba očekivati prevelik domet njihovog odlaska na to 69. zasedanje GS UN, kažu sagovornici Danasa Predrag Simić i Živadin Jovanović.

Nikolić je na marginama zasedanja razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Ki Munom, a predsednika SAD sreo je na redovnom koktelu koji Barak Obama svake godine organizuje.

„U razgovoru sa svojim američkim kolegom, predsednik Nikolić se zahvalio na pozivu i poručio da Srbija daje punu podršku u naporima SAD-a u borbi protiv Islamističke države“, navodi se u saopštenju Nikolićeve Službe za saradnju sa medijima. Dodaje se i da se „predsednik Obama zahvalio i čestitao predsedniku Nikoliću na dobrom radu sa porukom da nastavi istim tempom“.

Kada je reč o Dačiću, štampa u Beogradu tvrdi da je Obama s pažnjom pratio njegov govor o džihadistima.

Sa druge strane, spoljnopolitički analitičar Predrag Simić za Danas ukazuje da je zasedanje ipak rutinski sastanak, odnosno da godišnja zasedanja GS UN nemaju preveliku važnost, jer UN u svetu nema toliko bitnu ulogu.

- Najvažniji događaj svakog zasedanja je prvi dan kada govore generalni sekretar i predsednik SAD. Ostala izlaganja su rutinska. Kada pogledate salu GS trećeg ili četvrtog dana zasedanja, vidite da u njoj sede uglavnom mlađe diplomate - objašnjava Simić.

On ukazuje da su tokom zasedanja bitni bilateralni susreti i da se iz spiska tih susreta mogu videti prioriteti država. Simić navodi da je već dobro poznato da se najinteresantniji razgovori vode po hodnicima. On navodi da se za susret Nikolića i Obame ne može reći da je od velike važnosti, jer nije bilo zvaničnog sastanka.

Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, za Danas kaže da je zasedanje GS UN prilika da se ostvare kontakti jer retko koji događaj na jednom mestu okuplja toliko šefova država i vlada, i ministara spoljnih poslova.

- Nikolić i Dačić imaju priliku da ostvare kontakte i sretnu se sa brojnim državnicima i dođu do stavova i informacija o tome u kom smeru se kreće svetska politika i koje mesto u njoj mogu da zauzmu male države - navodi Jovanović.

Upitan da prokomentariše poruku predsednika SAD Baraka Obame Nikoliću, on kaže da sve male zemlje vole da preuveličavaju i daju veći značaj susretima svojih zvaničnika s državnicima moćnih zemalja.

- Na tim prijemima i nema mogućnosti za vođenje važnih razgovora. Male države uvek vole da istaknu kako su bitne. Bez obzira na to, dobro je što je Nikolić prisustvovao tom koktelu i imao priliku da bar nakratko razgovara s predsednikom Amerike - kaže Jovanović.

Nikolić je sa Ki Munom porazgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, saradnji UN i Srbije, uključujući ulogu Srbije u mirovnim misijama svetske organizacije, kao i o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS. Razgovore na ove teme imao je i Ivica Dačić, a mediji su posebno naglasili njegove razgovore sa zvaničnicima Ukrajine, kao i najavljeni susret sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Ki Mun je, kao se navodi, pohvalio Srbiju zbog efikasnog odgovora na katastrofalne poplave koje su je pogodile.

Kirbi: Srbija bezbedna

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da veruje da je, iako rizik od terorizma uvek postoji, Srbija bezbedna od opasnosti koju predstavljaju ekstremisti Islamske države (ID). „Srbija će biti sigurna, ima dobru policiju i ozbiljnu vojsku, kao i obaveštajce, ali uvek postoji rizik ako istupite i uradite pravu stvar, ali postoji rizik i ako ne učinite ništa“, rekao je Kirbi. Prvi doprinos Srbije je da se izjasni da je „deo svetskih napora u borbi protiv terorizma“, a prvo što treba da uradi je „usvajanje zakona kojima će se kontrolisati odlazak građana u borbe za ID“, smatra Kirbi.

Vučić: Spremni da pomognemo protiv ID

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je pismom Baraku Obami želeo da kaže da je Srbija spremna da pomogne u borbi protiv džihadista, odnosno Islamske države (ID). Prema njegovim rečima, da to nije učinjeno, usledile bi optužbe da smo „na začelju sveta“. „Srbija se ponaša kao odgovorni deo sveta, postupila je najmudrije. Naša tajna služba sarađuje sa američkom službom, ali i drugim službama i zaštitićemo svoje građane“, rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.