NAJDAROVANIJI POLITIČAR Tomislav Nikolić dobio dva svoja portreta i BIČ, a ovo će ga VEOMA RASTUŽITI

Izvor: Blic, 01.Maj.2017, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJDAROVANIJI POLITIČAR Tomislav Nikolić dobio dva svoja portreta i BIČ, a ovo će ga VEOMA RASTUŽITI

Tokom 2016. godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio je čak 76 poklona, čime je u poslednjoj godini mandata poneo titulu najdarovanijeg političara. Među poklonima su dva portreta sa likom Nikolića, kao i niz drugih umetničkih dela. Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio mu je nagradnu sablju oficirske srpske armije, dok je od potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina dobio bodež.

Po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broju poklona u prošloj godini, odlazeći predsednik Srbije prevazišao je sve ostale srpske funkcionere. Kao i nekoliko godina ranije, Nikoliću su i u 2016. godini poklanjali njegove portrete. Potpredsednik Islamske države Iran Sorena Satari poklonio mu je zidnu tapiseriju sa resama, na kojoj je istkan lik srpskog predsednika.

Satari mu je darovao i molitveni tepih bogatog veza, čija vrednost, kao i vrednost svih ostalih poklona, tek treba da se proceni.

Međutim, ono što bi za odlazećeg predsednika mogla da bude razočaravajuće, jeste to što sve poklone, pa i svoje portrete mora da ostavi državi.

Nikolić je dobio i uramljeno ulje na platnu sa svojim likom dobio od Vladice Stanojevića, direktora Zavoda za smeštaj odraslih "Male pčelice", koji je pre godinu i po dana od Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu dobio nagradu "Čoveka godine".

Tokom 2016. godine predsednik Srbije je u dva navrata dobio poklone predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. U martu prošle godine Putin mu je darovao nagradnu sablju oficirske Srpske narodne armije Mladena Veljkovića iz 1870. godine. Na rukohvatu je urezano "za hrabrost" sa bogato ukrašenim sočivom na kom je urezano ime dobitnika.

Od predsednika Rusije, u decembru prošle godine, Nikolić je dobio i odlivak od medalje za 22. zimske Olimpijske igre u Sočiju.

Nikoliću je poklon uručio Dmitri Rogozin potpredsednik ruske vlade, koji mu je darovao autentični bodež, čiji je rukohvat ukrašen pozlatom, ima koricu od kože i pozlate.

Prilikom posete Srbiji kineski predsednik Si Đinping darovao je srpskom predsedniku set emajliranog pribora za rakiju od srebra, sa motivom zmaja, dok mu je kolega iz Turske Ahmet Davutoglu poklonio vazu sa motivom mozaika Device Marije iz Aja Sofije.

Prilikom susreta sa Nikolićem, princ Čarls je srpskom predsedniku uručio šest porcelanskih dezertnih tanjira iz kolekcije Hajgrov Florilegium, dok mu je Amandik Batalov, predsednik Almatinske oblasti u Kazahstanu, doneo tradicionalni bič za konje sa kožnim rukohvatom.

Od političara iz okruženja, predsednik Srbije se sreo sa Mirom Cerarom, premijerom Slovenije, koji mu je poklonio kristalnu bocu za piće "Rogaška".

Po zakonu, Nikolić ima pravo da zadrži poklone čija je vrednost niža od 10 odsto od iznosa prosečne plate u Srbiji. Odlazeći predsednik je odlučio da sve što je dobio ostane u državnom vlasništvu. Pojedinačna vrednost poklona koje je dobio srpski predsednik i dalje se utvrđuje.

(Nataša Latković)
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sablje, mačete, automatske puške: Kakve sve poklone dobijaju srpski državnici

Izvor: Telegraf.rs, 01.Maj.2017

Diplomatski pokloni su važan deo protokola najviših državnih institucija i zvaničnika. Knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića najčešći su pokloni koje su zvaničnici dobijali tokom prošle godine. Međutim, najinteresantniji su oni, koji su poklonjeni od strane državnika...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.