Mitrović Marić predala donaciju predsednika Srbije

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrović Marić predala donaciju predsednika Srbije

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić uručila je više od 400 udžbenika deci koja izučavaju Bunjevački govor

Udžebenici predstavljaju ličnu donaciju predsednika mališanima ove nacionalne zajednice.

Time su Bunjevci, kako je istaknuto, po prvi put u poslednjih 100 godina dobili udžbenike na svom jeziku i govoru.

Jasmina Mitrović Marić je istakla da je predsednik Nikolić lično, svojim sredstvima, obezbedio >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i donirao udžbenike za bunjevačku nacionalnu manjinu, rekavši da to nije “ništa neobično ili izuzetno u tradiciji” gde građani, u ovom slučaju predsednik, svojom ličnom donacijom pomaže svom okruženju.

U pitanju je 200 čitanki i više od 200 udžbenika gramatike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koji izučavanju Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, dok je za profosore koji predaju ovaj predmet obezbeđen i adekvatan priručnik namenjen unapređenju nastave.

“To je jedna lepa naša dužnost, jedan divan odnos predsednika Republike prema našoj deci, prema nacionalnoj manjini i pokazivanje i brige i velike ljubavi i odgovornosti”, rekla je Mitrović Marić.

Ona je dodala da je predsedniku Nikoliću, kao prvom među građanima i kao neposredno izabranom da ih predstavlja i “bude simbol svih nas koji živimo u ovom zemlji, dakle i nacionalnih manjina”, izuzetno stalo do dece.

“To ne treba shvatiti kao puku frazu nego kao jedan od prioriteta koji u svom predsedničkom mandatu prepoznaje gospodin Tomislav Nikolić. Dakle, briga o deci je zaista prioritetno prisutna u njegovom radu i nastojanjima” – rekla je Mitrović Marić.

Ona je dodala da se to posebno odnosi na decu nacionalnih manjina kako bi i oni dobili udžbenike na svom jeziku i istakla je da je Nikolić involviran u projekat Filološkog fakulteta koji se tiče Romskog jezika.

Takođe je rekla da se Nikolić zalaže i za zaštitu Slikarske škole naive u Kovačici pred UNESCO-om kao nematerijalnog kulturnog dobra Srbije.

Predsednica Privremenog organa upravljanja u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić, i kao predsednica saveta i kao jedna od autorki udžbenika, ocenila je današnji dan kao izuzetan za ovu nacionalnu zajednicu, jer po prvi put u poslednjih stotinu godina dobijaju udžbenike.

“Mi uvek kažemo da je Srbija naša matična država koja je konačno, posle dugog niza godina, pogledala nas onakvim očima kakvim mi želimo da budemo viđeni – kao ravnopravna zajednica sa svima ostalima” – rekla je Kujundžić Ostojić.

Ona je uputila “jedno veliko hvala” predsedniku Nikoliću zbog toga što je želeo da im pomogne i što je “održao svoju reč”.

“To je za mene izuzetno važno. O ljudima najviše govore dela. Reči tu i tamo. Za nas kao zajednicu ovo je od tolike važnosti jer unazad 100 godina mi nismo imali udžbenike na svom jeziku, svom govoru i ovo je za nas jedan jako veliki početak” – rekla je Kujundžić Ostojić.

Ona je dodala da se Bunjevački govor izučava u 18 škola u Subotici i Somboru, od prvog do osmog razreda, a očekuje se da će ga ove godine izučavati oko 360 đaka.

Deca su gostima priredila prigodan kulturno-umetnički program i pripremila poklon za predsednika Nikolića, kao znak zahvalnosti.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Nikolić donirao udžbenike Bunjevcima

Izvor: RTS, 03.Sep.2014

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić uručila je više od 400 udžbenika deci koja izučavaju Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, a koji predstavljaju ličnu donaciju predsednika mališanima ove nacionalne zajednice...Bunjevci su, prvi put u poslednjih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.