KVAR NA MOTORU Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan prinudno vraćen u Beograd

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KVAR NA MOTORU Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan prinudno vraćen u Beograd

Avion kojim je Tomislav Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru, potvrđeno je za "Blic" u kabinetu predsednika Srbije. Nikolićeva poseta Vatikanu je zbog toga otkazana.

- Predsednik je trebalo da sleti u 9.20 na rimski aerodrom. Međutim, avion se prinudno vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana -  rečeno je "Blicu".

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije Tomislav Nikolić je danas trebalo da otpočne jednodnevu zvaničnu posetu Vatikanu.

On je trebalo papi Franji da prenese  i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa.

Uoči odlaska u zvaničnu posetu Vatikanu, na poziv pape Franje, predsednik Nikolić razgovarao je juče sa patrijarhom Irinejom i odlazi na put s njegovim i blagoslovom SPC.

Nikolić je trebalo da se sastane i sa državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama Polom Galagerom i šefom Odseka za zapadni Balkan Henrikom Jakodžinskim.

Ovo je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom.

Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u višše navrata imali problema.

Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim "falkonom" zabeležženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Neššto ranije, u novembru te godine, jošš jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana ŠŠutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a poššto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza višše od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

AVION U KVARU: Tomislav Nikolić prinudno vraćen za Beograd

Izvor: NaDlanu.com, 17.Apr.2015

Avion kojim je Tomislav Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru...Predsednik je trebalo da sleti u 9.20 na rimski aerodrom. Međutim, avion se prinudno vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana, prenosi Blic...Kvar se dogodio...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.