Jorogovanka Tabaković kandidat za guvernera

Izvor: RTS, 05.Avg.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jorogovanka Tabaković kandidat za guvernera

Poslanici Skupštine Srbije sutra biraju novog guvernera Narodne banke Srbije. U parlament stigao predlog predsednika Srbije da na to mesto bude izabrana Jorgovanka Tabaković.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za sutra u 10 sati vanrednu sednicu, na kojoj će biti biran guverner Narodne banke Srbije, pošto je u parlament stigao predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na to mesto bude izabrana doktor Jorgovanka Tabaković.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, sednica je zakazana na zahtev 128 poslanika. 

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o izmenama i dopunama zakona o Narodnoj banci Srbije, za koji je glasalo 139 poslanika, dok je 39 bilo protiv.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, za šta su kao razlozi navedeni potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa centralne banke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.