Jahjaga spremna za Nikolića

Izvor: B92, 03.Feb.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga spremna za Nikolića

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je u Minhenu potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu da je spremna za sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U saopštenju iz kabineta predsednice Kosova navodi se da je Jahjaga sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom razgovarala o saradnji američke i kosovske vlade ali i o njenom skorom susretu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jahjaga je, kako se navodi izrazila spremnost da se sastane sa predsednikom Srbije navodeći da time želi da pruži podršku dijalogu i potpunostoj normalizuji odnosi između, kako je kazala, "dve nezavisne i suverene države".

Potpredsednik SAD-a, Džozef Bajden, kazao je u razgovoru sa predsednicom Kosova da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Kosovo na njegovom evropskom putu i u svim demokratskim procesima.

On je ponovio stav SAD-a da je "suverenitet i teritorijalni integritet Kosova rešen".

Jahjaga u Minhenu prisustvuje tordnevnoj Međunarodnoj konferencija o bezbednosti.

Predsednica Kosova izjavila je da su institucije Kosova opredeljene da animozitete iz prošlosti u odnosima sa Srbijom ne treba ostaviti mlađim generacijama, već ih treba sada rešavati.

Jahjaga je izrazila zahvalnost SAD za pomoć koju su pružile i pružaju konsolidaciji države Kosovo i kosovskom društvu.

"Republika Kosovo je učinila značajana napredak na putu evropskih integracija i sada pokazujemo dobru volju za normalizaciju odnosa sa

Republikom Srbijom. Mi smo opredeljeni za taj proces, duboko ubeđeni da animozitete prošlosti ne ostavimo kao breme budućnim generacijama", rekla je Jahjaga, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Jahjaga se u Minhenu susrela i sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom i tom prilikom izrazila zahvalnost za angažovanje i pomoć Turske na međunarodnom konsolidovanju i lobiranju za priznanje Kosova, sa naglaskom na poslednje priznanje od strane Pakistana.

Ona je u Minhenu razgovarala i sa visokom predstavnicom EU za inostranu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predstavnicima Misije OEBS-a i NATO, kao i drugim visokim zvaničnicima država koje učestvuju na konferenciji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JAHJAGA: Spremna sam za Nikolića

Izvor: Telegraf.rs, 03.Feb.2013

- Sastankom sa predsednikom Srbije želim da pružim podršku dijalogu i potpunoj normalizaciji odnosa dve nezavisne i suverene države - rekla je predsednica Kosova

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.