Izložba “Vojvoda Petar Bojović znamenja slave i časti“ u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 10.Nov.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba “Vojvoda Petar Bojović znamenja slave i časti“ u Kragujevcu

U konaku kneza Mihaila Narodnog muzeja u Kragujevcu, u prisustvu brojnih gostiju predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otvorio je izložbu “Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti“. Postavku čine odlikovanja jednog od najvećih vojskovođa koja su decenijama čuvana daleko od očiju javnosti. Vojvoda Petar Bojović je nosilac 25 domaćih i 16 inostranih odlikovanja. Šest nije sačuvano, a četiri nisu kompletna, ali i bez njih ovo je izuzetna celina, velike istorijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i kulturološke vrednosti.

Porodica Rakić, kako je tom prilikom rekao predsednik Nikolić, čuvala je odlikovanja koja je ostavio vojvodin sin Dobrica u amanet da zaostavštinu predaju Republici Srbiji u prikladnom trenutku. Porodica Rakić predala je odlikovanja Srbiji koju kao predsednik zastupam, procenjujući da je to pravi trenutak. Ovo kulturno dobro biće izloženo u Predsedništvu Srbije, ali je postavka otvorena za gostovanja u svim gradovima Srbije.

Predsednik Tomislav Nikolić podsetio je prisutne na lik i delo hrabrog vojskovođe, koji je umro u januaru 1945. godine od posledica torture nakon hapšenja od strane oslobodioca Beograda. Bilo je zabranjeno da se ide na njegovu sahranu. O Petru Bojoviću treba govoriti svuda, jer je od svih vojvoda bio najviše zapostavljen, a  mislim da je najviše vredan, jer se kroz njegov lik prelama lik srpskog vojnika, oficira i roditelja - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ovo je jedna interesantna priča o vojvodi Bojoviću, ne samo zbog njegove vojničke karijere nego i zbog toga što je Kragujevac bio jedna od prelomnih tačaka u njegovom životu - istakao je direktor Narodnog muzeja Nenad Đorđević. Ovde u Kragujevcu je vojvoda Bojović zasnovao svoju porodicu, doživeo lepe i teške trenutke kao što je smrt njegovog drugog sina Božidara 1915. godine. Kragujevac je višestruko vezan za njegovu ličnost, podsetio je Đorđević, zbog podrške koju je kao mladi oficir imao u vojvodi Radomiru Putniku i sa kojim je sarađivao tokom Prvog svetskog rata.

Otvaranju izložbe pored ostalih prisustvovao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić - Stošić, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U umetničkom delu programa nastupilo je Kragujevačko pevačko društvo, a odlomak iz monodrame “Na taljigama u večnost“ autora Vladimira Đorđevića izveo je član Knjaževsko - srpskog teatra Zdravko Maletić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.