Izjava Nikolića nije državnička

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izjava Nikolića nije državnička"

Beograd -- Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kaže da izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o poseti hrvatskog premijera Beogradu nije državnička.

On dodaje da takva izjava odmaže tome da uskoro dođe do njegovog susreta s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

"Jučerašnja izjava predsednika Nikolića ne doprinosi tome, nego naprotiv odmaže u tome da se ugovori skoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanak dvojice predsednika, jer je na neki način optužio i predsednika Josipovića da je i on odgovoran što nije došlo do njihovog sastanka", kazao je Popov agenciji Beta.

On je ocenio da Nikolićeva izjava da je poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu "neiskrena" i da je prvo trebalo da se sastanu on i predsednik Hrvatske Josipović, nanosi dvostruku štetu.

"S jedne strane se vidi da je očito da vladajuća koalicija ne funkcioniše sinhronizovano i da je ovo direktno atak na neki način i na premijera (Ivicu) Dačića, kao da postoji i neka vrsta sujete zašto su se prvo sreli premijeri, a ne predsednici", rekao je Popov.

On je ocenio da nije dobro što je Nikolić još jednom neopreznom izjavom dalje iziritirao hrvatsku stranu, tako će još na duži rok odložiti taj mogući susret s Josipovićem, koji bi se verovatno već i desio da nije bilo nekih Nikolićevih ranijih neopreznih izjava koje je davao o Vukovaru i Srebrenici.

"Nije dobro što je došlo do takve izjave. To da li je neka poseta iskrena ili neiskrena, ovde je reč o politici gde se gledaju interesi i, što je najbitnije, i jedna i druga strana je imala interes da do susreta dođe i korist će imati obe strane", kazao je Popov.

Povodom jučerašnje posete hrvatskog premijera Milanovića i njegovog susreta sa Dačićem u Beogradu, Popov je kazao da je suštinski važno da je otvoren taj kanal komunikacije.

"Poseta je doprinela da se prekine loše stanje u međusobnim odnosima koje je trajalo već više od pola godine nakon izbora u Srbiji i koje je na neki način ugrozilo ne samo dalji proces normalizacije odnosa nego i nastavak evrointegracija", rekao je Popov.

On je ocenio da je važna i simbolika što je prekinut period "hladnog mira" i što je i operativno dogovoreno kako da se ubuduće nastavi proces normalizacije odnosa kroz rešavanje otvorenih pitanja, nastavak privredne saradnje, kao i pomaganje Hrvatske Srbiji na putu ka EU.

"Dobro je što je to na nivou izvršnih organa, odnosno vlada, jer će oni operativno raditi na tome, ali je isto tako važno da se obnove i drugi nivoi komunikacija, da se uspostavi čvršća inetrparlamentarna saradnja, ali i da dođe do konačnog otklanjanja zastoja u komunikaciji dvojice predsednika", rekao je Popov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popov: Nikolićeva izjava nije državnička

Izvor: Akter, 17.Jan.2013

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kaže da izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o poseti hrvatskog premijera Beogradu nije državnička

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.