Ispunićemo uslove, ali ne damo KiM

Izvor: B92, 09.Nov.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispunićemo uslove, ali ne damo KiM

Atina, Beograd -- Predsednik Srbije izjavio u Atini, gde se sastao s predsednikom Grčke, da će Srbija ispuniti sve uslove EU, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Grčki predsednik Karolas Papuljas, s kojim se Tomislav Nikolić sreo danas u okviru svoje posete Grčkoj, izjavio je novinarima da su geopolitičke prilike u širem regionu osetljive i da su stoga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka i Srbija, kao zemlje sa istorijskim prijateljskim vezama, dužne da pokazuju solidarnost po kritičnim nacionalnim pitanjima.

Nikolić je rekao da je očuvanje suvereniteta Srbije, za šta naša zemlja uživa podršku Grčke, nacionalni interes, te da zvanična Atina može računati na pomoć Srbije.

"Srbija će pomoći Grčkoj ako želi da reši neke svoje probleme. Mi imamo prijateljstva, ugleda i poverenja da možemo da pomognemo da se narodi, koji zapravo nisu posvađani između sebe, izmire", rekao je Nikolić.

"Zahvalni smo Grčkoj što podržava očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, i što ima čvrst stav o tome da Srbija treba da se pridruži Evropskoj uniji", rekao je Nikolić, ističući da će "Srbija ispuniti sve uslove koje postavlja Evropska unija u vezi sa priključenjem" i dodao: "Želim da kažem da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

"Zbog ostvarivanja tog zajedničkog evropskog cilja i konsolidacije stabilnosti u Srbiji podržavamo uključenje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji", rekao je Papuljas.

Dva predsednika su konstatovala da Srbija i Grčka nemaju nijedan otvoreni problem ili otvoreno pitanje, već samo prijateljstvo, "koje nikad neće prestati". Prema njihovoj oceni, ekonomska saradnja između dve zemlje je takođe dobra, a u Srbiji posluje znatan broj grčkih firmi.

Pored sastanka Nikolića i Papuljasa, održan je i sastanak delegacija dve zemlje, kojem su prisustvovali, sa srpske strane, i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture Bratislav Petković, savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić i ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac.

Nikolić je posle susreta s Papuljasom položio venac na spomenik Neznanom junaku ispred grčkog parlamenta u centru Atine.

Grčki mediji: Potvrđeni prijateljski odnosi

Istorijski prijateljski odnosi Grčke i Srbije potvrđeni su danas u Atini na sastanku predsednika Srbije i Grčke, Tomislava Nikolića i Karolosa Papuljasa, na početku trodnevne posete srpskog predsednika, prenose atinski mediji.

"Geopolitički odnosi u našem regionu još su krhki. Grčka i Srbija, susedne zemlje sa istorijskim prijateljskim vezama, moraju da jedna drugoj pokažu solidarnost u vezi sa kritičnim nacionalnim pitanjima. Ovo je bila prilika za otvorenu razmenu mišljenja, kako i dolikuje prijateljima", rekao je Papuljas, a prenose mediji, podsećajući da su nedavne izjave Nikolića o sporu Grčke i Makedonije oko njenog naziva "izazvale nezadovoljstvo u Atini".

Predsednik Nikolić i predsednik Skupštine Grčke Evangelos Meimarakis založili su se za jaču parlamentarnu saradnju u interesu građana dve zemlje, preneli su grčki mediji.

"Veoma sam uzbuđen i radostan jer sam u kolevci civilizacije. Nadam se da ćemo ubuduće imati još bližu saradnju, posebno dva parlamenta. Treba nam vaše iskustvo, naročito za naš put ka Evropskoj uniji", rekao je Nikolić.

Meimarakis je rekao da je Nikolićeva poseta Grčkoj "veoma korisna za odnose Grčke i Srbije" i dodao da "parlamenti dve zemlje mogu da

prošire i još više prodube svoju saradnju u interesu građana obe zemlje i regiona".

Nikolić je danas bio na radnom ručku na kojem je bio i premijer Grčke Ansonis Samaras, a popodne se sastao s predsednikom socijalističke stranke PASOK Evangelosom Venizelosom.

Papuljas će veceras prirediti svečanu večeru u čast predsednika Srbije koji će sutra posetiti Solun i Svetu Goru, a potom i ostrvo Krf.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tomislav Nikolić u poseti Grčkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2012

BEOGRAD -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodi delegaciju Srbije koja od danas do 11. novembra boravi u poseti Grčkoj, saopštila je predsednikova pres služba...U delegaciji Srbije je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i srpski ambasador...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.