Han sutra u Beogradu

Izvor: Press, 19.Nov.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han sutra u Beogradu

Evropski komesar za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han doputovaće sutra u Beograd, kako bi se upoznao sa dosadašnjim napretkom Srbije u procesu evropskih integracija i da bi ohrabrio reforme i pristupne pregovore.
Kako je najavljeno, Hana će sutra primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar pravde Nikola Selaković.
"Verujem da će Srbija sa istim uspehom kao do sada nastaviti sa procesom evropskih integracija", poručio je Han novinarima u Briselu nakon jučerašnjeg susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

 
Prema Hanovim rečima, ova poseta na samom početku mandata znak je da proširenje ima isti prioritet kao i u vreme njegovog prethodnika.
On je naglasio da, i pored dosadašnjeg napretka, pred Srbijom stoji mnogo posla na sprovođenju unutrašnjih reformi i nastavku procesa normalizacije Beograda i Prištine.
Jedna od tema na dnevnom redu biće i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa evropskom, o čemu je Dačić juče u Briselu razgovarao i sa visokom predstavnicom EU za spoljn politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Srbija u skladu sa pregovaračkim okvirom treba da progresivno harmonizuje svoju spoljnu politiku sa EU", rekao je Han i dodao da ga raduje što je vlada Srbije tokom nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji jasno izrazila svoje opredeljenje da ostane na evropskom kursu.
Han je istakao da u ovoj fazi pristupnog procesa nije tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama Rusiji i izrazio razumevanje za politiku vojne neutralnosti Srbije, podsećajući da dolazi iz Austrije, koja je takođe vojno neutralna zemlja.
Tokom komesarove posete će svakako biti reči i o otvaranju prvih poglavlja u pregovaračkom procesu, a Han je juče rekao da se nada da će do toga doći što pre.
Dačić je novinarima juče preneo da je Srbija potpuno spremna da otvori poglavlje 32, koje se tiče kontrole javnih finansija, ali da Nemačka insistira da se najpre otvore poglavlja 35, 23 i 24, koja su vezana za Kosovo i vladavinu prava, a za čije su otvaranje tehničke pripreme još u toku.
Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije Tanja Miščević je rekla da je Srbija je spremna za otvaranje poglavlja 35 o Kosovu, a da li će to poglavlje biti prvo otvoreno u procesu integracija i kada bi se to moglo očekivati zavisi isključivo od država članica Unije."Dijalog sa Prištinom je preduslov, i za to, kao i za poglavlje 35 smo spremni", rekla je Miščević za "Danas".
Prema njenim rečima, u toku je usvajanje pregovaračke pozicije za poglavlje 32.
Na pitanje o mogućem odlaganju otvaranja poglavlja zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Miščević je rekla da ne može da komentariše "rekla-kazala ocene, jer to nema veze sa stvarnošću".
"Tema nije Rusija, niti nešto što postaje obaveza stupanjem u članstvo. Uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja je ocena našeg
napretka", zaključila je Miščević.
Han je pohvalio Srbiju i zbog napretka u regionalnoj saradnji, i u tom kontekstu posebno pomenuo posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu, kao i uspešnu beogradskku konferenciju ministara finansija zemalja Zapadnog Balkana.
Iz Beograda Han putuje u Crnu Goru.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.