Gordon u Prištini

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordon u Prištini

Tokom posete Beogradu, pomoćnik američkog državnog sekretara zatražio da se prizna "realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova", rekao je Gordon u Prištini.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon u Prištini rekao je da je, tokom posete Beogradu i sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, zatražio da se prizna "realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je rekao da je predsedniku Nikoliću rekao da "SAD snažno podržava teritorijalni integritet i suverenit Kosova, i pozvao ga da Srbija prihvati realnost postojanja demokratskog i suverenog Kosova".

Gordon je rekao da je susret iskoristio i da predsednici Jahjagi i drugim zvaničnicima čestita zbog odluke Međunarodne upravljačke grupe o završavanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnik je ocenio da je to rezultat značajnog napretka Kosova za četiri godine od proglašenja nezavisnosti.

Gordon je rekao da je od predstavnika Srbije zatražio i da nastave sprovođenje sporazuma postignutih tokom tehničkog dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

"Mi snažno podržavmo stremljenja Kosova za ulazak u EU i NATO", istakao je Gordon.

On je pozdravio "snažno opredeljenje institucija Kosova" koje mu je premijer Hašim Tači preneo tokom sastanka za vikend u Dubrovniku, a danas i predsednica Jahjaga - da se preduzmu "konkretne aktivnosti za približavanje srpskoj zajednici na severu" Kosova.

Gordon je pozdravio i snažno opredeljenje institucija Kosova za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Gordon osudio ubistvo bračnog para

Američki zvaničnik je najoštrije osudio prekjučerašnje ubistvo bračnog para Srba u selu Talinovce u opštini Uroševac. 

Istakavši da je Stejt dipartment sa izuzetnom pažnjom pratio odlučivanje u Ustavnom sudu Kosova o mandatu predsednice Kosova, Gordon je rekao da odluka tog suda predstavlja znak poštovaanja ustavnosti i zakonitosti.

Predsednica Kosova Jahjaga prenela je da je tokom susreta sa Gordonom rekla da je SAD značajno doprino stabilnosti Zapadnog Balkana.

Kosovo se zalaže za dobre odnose sa svim susednim državama, rekla je Jahjaga, istakavši da institucije Kosova snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Srbijom, radi stvaranja boljih uslova za život građana u obe zemlje čime se doprinosi i uspostavljanju odnosa između dve države.

Jahjaga je istakla da nema podele Kosova, nema posebnog, niti specijalnog statusa za sever, i da je jedino rešenje za sever sveobuhvatni plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Kosovska predsednica je još jednom snažno osudila ubistvo dvoje povratnika, bračnim parom Jevtić u selu Talinovce, kod Uroševca, ukazavši da takvi zločini predstavljaju veliku smetnju procesu povratka raseljenih za koji se zalažu institucije Kosova.

Gordon bi danas trebalo da poseti sever Kosova gde će ga predstavnici Kfora i Euleksa obavestiti o stanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.