Dve zemlje opredeljene za EU, pripritet u saradnji ekonimija

Izvor: Politika, 06.Jun.2013, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve zemlje opredeljene za EU, pripritet u saradnji ekonimija

BEOGRAD – Predsednici Srbije i Ukrajine Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič složili su se danas da su dve zemlje strateški opredeljene za EU, a da će prioritet u međusobnoj saradnji biti prvenstveno ekonomija.

„Razgovarali smo o velikom broju pitanja bilateralnog, regionalnog i međudržavnog karaktera i konstatovali da je dijalog na svim nivoima znatno unapređen”, rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Janukovičem.

Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ukazao da visoki gost iz Ukrajine boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u istoriji bilateralnih odnosa dveju država.

Kako je rekao, između dve zemlje danas je potpisano više sporazuma, kao i zajednička izjava u kojoj su proklamovani pravci saradnje dveju država.

„I Srbija i Ukrajina su starteški opredeljene ka EU. Prioritetni ciljevi naše saradnje u budućnosti biće sektori energetike, saobraćaja, mašinogradnje, poljoprivrede i građevinarstva”, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio Janukoviču na principijelnom stavu zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ocenivši da su veze između dve države istorijske i tesne, Janukovič je ukazao da postoji „neiskorišćeni potencijal za ekonomsku saradnju”, kao i da je u planu održavanje ukrajinsko-srpskog biznis foruma u Srbiji.

Taj forum bi trebalo da doprinese razvoju ekonomske saradnje i da pomogne preduzetnicima iz obe zemlje.

Predsednici su najavili da će u okviru Mešovite međuvladine komisiji biti razrađeni dalji pravci ekonomske saradnje.

Nikolić i Janukovič su se složili da će saradnju unapređivati i u okviru ukrajinskog predsedavanja OEBS ove godine, odnosno srpskog 2015. godine.

Nikolić i Janukovič razmenili ordenje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ukrajine Viktor Januković razmenili su danas u Beogradu ordenje za zasluge i zalaganje u razvoju saradnje i prijateljskih odnosa.

Dvojica predsednika su jedan drugom uručila ordenje u Palati Srbije, gde je delegacija Ukrajine započela dvodnevu posetu Srbiji.

Nikolić je Janukoviča odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u ravoju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Ukrajine, a Januković Nikolića Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena, za lični doprinos razvoju međudržavnih odnosa.

Tanjug

objavljeno: 06.06.2013
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbija i Ukrajina bliže strateškom partnerstvu

Izvor: Politika, 06.Jun.2013

Pot­pi­sa­no šest ključ­nih spo­ra­zu­ma za sa­rad­nju dve ze­mlje. – Ni­ko­lić i Ja­nu­ko­vič raz­me­ni­li od­li­ko­va­nja..Ukrajina i Srbija na najboljem su putu da i međusobnu privrednu saradnju dovedu na nivo na kojem trenutno funkcioniše politička saradnja, čulo se...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.