Đurić-Tahiri: Moguć kompromis o KiM

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić-Tahiri: Moguć kompromis o KiM

Beograd -- Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i savetnik kosovske predsednice Ramuš Tahiri saglasni su da je moguće doći do kompromisnog rešenja o pitanju Kosova.

Oni smatraju da je za to neophodna direktna komunikacija Beograda i Prištine.

U razgovoru savetnika predsednika Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage, u emisiji "Most" Radija Slobodna Evropa, Đurić je rekao da misli da je veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno da Beograd i Priština nastave dijalog o svim pitanjima.

"Naša strana je otvorena i ambicija današnje generacije političara u Beogradu je da do kompromisnog rešenja dođe. Da bismo to postigli, neophodna je direktna komunikacija, u čemu smo napravili značajan iskorak u prethodnih nekoliko meseci", rekao je on.

Upitan da li veruje da je moguće naći kompromisno rešenje, Tahiri je odgovorio: "Svakako, i potpuno sa slažem sa ovim što je rekao gospodin Đurić".

Upitan šta bi zauzvrat ponudio Beograd, ukoliko bi Priština prihvatila autonomnu zajednicu srpskih opština na severu Kosova i da li bi to moglo biti mesto u Ujedinjenim nacijama, Đurić je rekao da to pitanje nije na dnevnom redu, kao i da su predsednik Nikolić i premijer Ivica Dačić pojasnili stav države o tom pitanju.

"U našem predlogu (platformi) nudi se veoma ozbiljan set ustupaka koji se tiču pravnog statusa institucija koje funkcionišu u pokrajini, participacije srpske zajednice u tim institucijama, učešća Kosova i Metohije u različitim regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i rešavanja čitavog niza praktičnih pitanja, od transparentnosti finansiranja do pitanja imovine. Međutim, pitanje o kome govorite nije na dnevnom redu", rekao je on.

Tahiri kaže da pitanje da li će Kosovo dobiti stolicu u UN ne zavisi od Srbije, već od Saveta bezbednosti UN.

"Glavna mana srpske platforme je što ne gleda na Kosovo kao na zajednicu naroda i narodnosti, nego samo kroz prizmu srpskog etničkog elementa na Kosovu. Ona traži zajednicu samo za srpske opštine. Mi na Kosovu imamo i zajednicu Bošnjaka, Turaka, i drugih nacionalnosti", rekao je Tahiri.

On je podsetio da je Kosovo priznalo gotovo 100 zemalja članica UN i dodao da Priština zna da, u skladu sa Poveljom UN, bez preporuke Saveta bezbednosti, Kosovo ne može dobiti mesto u Ujedinjenim nacijama.

"A tome se protivi Rusija i Kina. Prema tome, da li će Kosovo dobiti stolicu u UN ne zavisi od Srbije, već od Saveta bezbednosti. Čak i da imamo bilateralne odnose sa Srbijom, naše mesto u UN nije sigurno", rekao je Tahiri.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić i Tahiri saglasni da je moguć kompromis o Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jan.2013

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i savetnik kosovske predsednice Ramuš Tahiri saglasni su da je moguće doći do kompromisnog rešenja o pitanju Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.