Distanca SAD zbog Dačićeve izjave

Izvor: B92, 24.Sep.2012, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Distanca" SAD zbog Dačićeve izjave

Vašington -- Tomislav Nikolić je u Njujorku, gde učestvuje u radu Generalne skupštine UN. Večeras susret s Barakom Obamom, koji će manje od 24 sata boraviti u sedištu UN.

Predsednik SAD Obama je zauzet kampanjom za predsedničke izbore, pa će se u Njujorku zadržati samo onoliko koliko protokol predviđa.

Današnji program predsednika Srbije Nikolića predviđa prisustvo panelu svetske organizacije posvećenom vladavini prava u međunarodnim odnosima, susrete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s prvim čovekom UN Ban Ki Munom i kiparskim predsednikom Hristofijasom.

Uveče će biti gost na tradicionalnom prijemu predsednika SAD povodom početka 67. plenarnog zasedanja svetske organizacije.

U utorak ujutru počinje generalna debata, koju će prema ustaljenom protokolu, otvoriti generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsedavajući ovog zasedanja, bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će na toj funkciji ostati u sledećih godinu dana.

Posle njih dvojice, plenarnu debatu započeće predsednica Brazila Dilma Rusef, predsednik SAD Barak Obama i, posle njih, Tomislav Nikolić, kome je pripala ta počast kao predsedniku zemlje iz koje dolazi predsedavajući novog zasedanja UN.

Nikolić je, inače, odmah najavio da će Kosovo biti glavna tema kojom će se zvanično i nezvanično baviti ovih dana u Njujorku, pri čemu će - kao što je to praksa na ovim skupovima - to prevashodno biti u njegovim susretima na marginama zasedanja UN. S tim u vezi, već potvrđeno da će na tu temu razgovarati u sredu sa predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Istovremeno, iz Vašingtona je saopšteno da će, u Njujorku, Eštonova biti i njihov “glavni izvođač posredničkih radova na kosovskom terenu”, odnosno, da će se šefica diplomatije SAD Hilari Klinton i njeni saradnici posvetiti za Ameriku prioritetnim pitanjima međunarodnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih odnosa.

U međuvremenu, iz američkih izvora stiglo je i objašnjenje da je u ovom konkretnom slučaju reč o privremenom distanciranju Klintonove od Kosova, na šta, kako se procenjuje, nije ostala bez uticaja i nedavna Dačićeva izjava kojom je (po sistemu “prst u oko”) Vašingtonu i Briselu ponovljena njegova poznata preporuka o podeli Kosova kao najboljem rešenju za srpsku i albansku stranu.

Istovremeno, Barak Obama svešće na manje od 24 sata svoje prisustvo na zasedanju UN.

Posle svog večerašnjeg prijema i sutrašnjeg govora na otvaranju, on će ostati u klupi američke delegacije samo do prve pauze prepodnevne sednice, a potom će napustiti Njujork i odleteti u Ohajo, gde ga čeka nastavak kampanje za predsedničke izbore 6. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.