Ponedeljak, 24.09.2012.

12:29

"Distanca" SAD zbog Dačićeve izjave

Tomislav Nikolić je u Njujorku, gde učestvuje u radu Generalne skupštine UN. Večeras susret s Barakom Obamom, koji će manje od 24 sata boraviti u sedištu UN.

Izvor: B92, Slobodan Pavlović

Default images

Predsednik SAD Obama je zauzet kampanjom za predsedničke izbore, pa će se u Njujorku zadržati samo onoliko koliko protokol predviđa.

Današnji program predsednika Srbije Nikolića predviđa prisustvo panelu svetske organizacije posvećenom vladavini prava u međunarodnim odnosima, susrete s prvim čovekom UN Ban Ki Munom i kiparskim predsednikom Hristofijasom.

Uveče će biti gost na tradicionalnom prijemu predsednika SAD povodom početka 67. plenarnog zasedanja svetske organizacije.

U utorak ujutru počinje generalna debata, koju će prema ustaljenom protokolu, otvoriti generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsedavajući ovog zasedanja, bivši ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će na toj funkciji ostati u sledećih godinu dana.

Posle njih dvojice, plenarnu debatu započeće predsednica Brazila Dilma Rusef, predsednik SAD Barak Obama i, posle njih, Tomislav Nikolić, kome je pripala ta počast kao predsedniku zemlje iz koje dolazi predsedavajući novog zasedanja UN.

Nikolić je, inače, odmah najavio da će Kosovo biti glavna tema kojom će se zvanično i nezvanično baviti ovih dana u Njujorku, pri čemu će - kao što je to praksa na ovim skupovima - to prevashodno biti u njegovim susretima na marginama zasedanja UN. S tim u vezi, već potvrđeno da će na tu temu razgovarati u sredu sa predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Istovremeno, iz Vašingtona je saopšteno da će, u Njujorku, Eštonova biti i njihov “glavni izvođač posredničkih radova na kosovskom terenu”, odnosno, da će se šefica diplomatije SAD Hilari Klinton i njeni saradnici posvetiti za Ameriku prioritetnim pitanjima međunarodnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih odnosa.

U međuvremenu, iz američkih izvora stiglo je i objašnjenje da je u ovom konkretnom slučaju reč o privremenom distanciranju Klintonove od Kosova, na šta, kako se procenjuje, nije ostala bez uticaja i nedavna Dačićeva izjava kojom je (po sistemu “prst u oko”) Vašingtonu i Briselu ponovljena njegova poznata preporuka o podeli Kosova kao najboljem rešenju za srpsku i albansku stranu.

Istovremeno, Barak Obama svešće na manje od 24 sata svoje prisustvo na zasedanju UN.

Posle svog večerašnjeg prijema i sutrašnjeg govora na otvaranju, on će ostati u klupi američke delegacije samo do prve pauze prepodnevne sednice, a potom će napustiti Njujork i odleteti u Ohajo, gde ga čeka nastavak kampanje za predsedničke izbore 6. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: