DSS za ideju konsenzusa o Kosovu

Izvor: RTS, 16.Jul.2012, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS za ideju konsenzusa o Kosovu

Demokratska stranka Srbije podržava ideju postizanja nacionalnog konsenzusa o Kosovu i Metohiju koji bi poštovao okvire Ustava Srbije, rekao Slobodan Samardžić. Potpredsednik DSS-a istakao da je zahtev za internacionizacijom vojvođanskog pitanja nervozna reakcija onih koji su nezadovoljni reakcijom Ustavnog suda.

Ideju postizanja nacionalnog konsenzusa o Kosovu i Metohiju koji bi poštovao okvire Ustava Srbije podržava Demokratska stranka Srbije i smatra da bi konsenzus značio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prekid sa dosadašnjim načinom vođenja kosovske politike.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da ne zna šta je tačno predsednik Srbije Tomislav Nikolić mislio kada je pozivao na nacionalni konsenzus o Kosovu, ali da DSS načelno podržava tu ideju.

"Prva i poslednja tačka takvog konsenzusa, koji bi trebalo postići u republičkom parlamentu, treba da bude Ustav Srbije, odnosno suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a sadržaj tog konsenzusa bi bio otvoren za razmišljanje", rekao je Samardžić.

Samardžić smatra da bi taj konsenzus trebalo postići što pre "budući da strani faktor na Kosovu i Metohiji deluje po metodi svršenih činjenica".

To bi, prema njegovim rečima, bila dobra poruka čitavom svetu da Srbija ne samo da se ne odriče Kosova i Metohije, već formuliše i strategiju koju bi svet morao da uvaži.

Takođe, postizanje konsenzusa značilo bi i prekid sa dosadašnjom politkom prema Kosovu, koju je, kako je rekao, "90 odsto vodio predsednik države, osam odsto pregovarač, 1,9 odsto vlada i svega 0,1 odsto parlament".

Prema njegovim rečima, u postizanje nacionalnog konsenzusa trebalo bi uključiti i Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, pošto je njihov opstanak u južnoj pokrajini od ogromne važnosti.

Samardžić je rekao i da ga ideja o potrebi konsenzusa na prvi pogled podseća na način kako je DSS vodio kosovsku politiku kada je bio na vlasti, budući da je, kako je rekao, od 2005. do 2008. godine u Skupštini Srbije doneto pet rezolucija koje su ili odobravale do tada urađeno ili išle u susret razgovorima koji su trebalo da se vode.

Bez internacionalizacije vojvođanskog pitanja 

Potpredsednik DSS-a rekao je da nema mogućnosti za internacionalizaciju vojvođanskog pitanja jer je pitanje teritorijalnog uređenja unutrašnja stvar svake države, pa i Srbije.

"Ideja o internacionalizaciji vojvođanskog pitanja je nervozna reakcija onih koji su nezadovoljni odlukom Ustavnog suda Srbije", kaže Samardžić, i dodaje da arbitraža u slučajevima ustavnih pitanja koliko on zna ne postoji, kao i da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije sud koji odlučuje o pitanjima ustavnosti jedne zemlje.

"Sama pomisao o internacionalizaciji vojvođanskog pitanje je prva nervozna reakcija onih koji su izgubili u ovoj igri, to je gotovo neurotičan stav", smatra Samardžić.

Prema njegovim rečima pitanje teritorijalne organizacije vlasti je unutrašnje pitanje Srbije, kao i svake druge države, pa tako i svake članice EU.

"Svaka država Unije ima svoju unutrašnju organizaciju i nikada Unija nije intervenisala kako je neka država organizovala svoju teritorijalnu vlast", napominje Samardžić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.