Četiri veka doma Romanovih

Izvor: Danas, 16.Jul.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri veka doma Romanovih

Na dan kada su boljševičke vlasti 1918. u Jekaterinburgu ubile poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i njegovu porodicu patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas bi u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru trebalo da otvore izložbu "Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja". Izložbu organizuje Društvo za obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Svetosavskog hrama, na čijem su čelu poglavar SPC i predsednik Srbije, a koje ove godine obeležava 120 godina rada.

- "Ove godine se kod nas po prvi put molitveno obeležava 17. juli, dan postradanja i proslavljenja setog Nikolaja Drugog, njegove porodice i sapatnika. Period vladavine doma Romanovih nad trećom po prostranstvu imperijom koju poznajemo od nastanka civilizacije koincidira sa događanjima koja su bitno obeležila naše postojanje kao ljudi, naroda i pojedinaca ovoga vremena na koje se globalni fenomeni neumitno odražavaju, nekad blagotvorno, nekad porazno. Srpski narod sa Rusijom vremena Romanovih povezuju brojne niti. Posebno, od ratova za oslobođenje i nezavisnost od 1876. do 1878, pa do oba Balkanska rata i prvog globalnog postradanja 1914-1918", ističu organizatori izložbe, napominjući da je Ruska pravoslavna crkva 2000. kanonizovala poslednje Romanove.

Izložba je zamišljena kao "podsetnik i skup vizuelnih beležaka koje ukazuju na činjenicu da je period vladavine Romanovih ostavio dubok trag u istoriji ne samo Ruskog carstva, nego i čitavog sveta". Postavku čine istorijske fotografije Karla Bule, dugogodišnjeg zvaničnog fotografa Carskog dvora, a delom od originalnih fotografija, reprodukcija, kopija umetničkih slika, grafika i drugih ilustrativnih materijala.

Pre otvaranja izložbe, koja će trajati do 31. jula, patrijarh Irinej trebalo bi da u velikoj crkvi na Vračaru služi svetu arhijerejsku liturgiju.

Parastos generalu Mihailoviću

- Zbog obeležavanja dana Romanovih, parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske kraljevske vojke u otadžbini i vođi Ravnogorskog pokreta, služiće se u subotu u devet sati u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru, rečeno je Danasu u Svetosavskom hramu. Parastos povodom 69. godišnjice od Mihailovićevog ubistva organizuju pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prinčev 70. rođendan

Koktelom i večerom u Belom dvoru za pripadnike kraljevskih porodica iz celog sveta večeras počinje trodnevna proslava 70. rođendana princa Aleksandra Karađorđevića. Dolazak su za sada su, između ostalih, potvrdili: švedski kralj Gustav, princ Albert od Monaka, koji prvi put dolazi u Srbiju, španska kraljica majka Sofija, bugarski car Simeon, jordanski princ Rad Bin Zaid, crnogorski princ Nikola Petrović Njegoš... Glavni događaj - gala večera sa 500 kraljevskih, državnih i zvanica iz sveta kulture, nauke i biznisa održaće se u subotu. U Kraljevskom dvoru kažu da su na prestolonaslednikov rođendan pozvane sve kraljevske kuće, svi članovi Doma Karađorđević, predsednik Republike i članovi Vlade Srbije, a da će se konačna lista zvanica znati danas.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Nikolić i patrijarh danas otvaraju izložbu o Romanovima

Izvor: Blic, 17.Jul.2015, 07:54

Izložbu "Četiri veka doma Romanovih - Buđenje sećanja" danas će u kripti Hrama Svetog Save otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej...Izložba se organizuje povodom navršenih 400 godina od stupanja na ruski presto dinastije Romanovih, na dan mučeništva i proslavljenja svetog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.