Brisel očekuje Nikolića i Jahjagu

Izvor: Blic, 05.Feb.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel očekuje Nikolića i Jahjagu

Prvi zvaničan susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton iščekuje se u Briselu kao važan korak u relaksaciji odnosa Beograda i Prištine, te, ujedno, napredak na evropskom putu Srbije.

Iako se ne očekuje da tokom ovog sastanka dođe do postizanja konkretnih dogovora o spornim pitanjima, taj susret je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važan u kontekstu svih napora za normalizaciju odnosa, rekla je novinarima portparolka Eštonove Maja Kocijančić najavljujući ovaj događaj.

Ona je objasnila da EU ne pokušava da uspostavi dijalog, koji će biti paralelan sa onim koji se već vodi na premijerskom nivou, već da se pre svega radi o simbolično važnom događaju u kontekstu ispunjavanja kriterijuma koje je Evropski savet prošle godine zacrtao kako bi Srbija do kraja juna dobila datum za početak pregovora o pridruživanju EU.

Jahjaga, koja je danas već doputovala u Brisel istakla je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, da se radi o simboličnom razgovoru i dodala da sutrašnji sastanak ne smatra dijalogom, već "da je to zvaničan sastanak predsednika dve države koje su nezavisne i u susedstvu".

"Cilj sastanka je, poštujući evropske norme i standarde, ali i međunarodne konvencije, pronalazak rešenja za sva pitanja", kazala je ona i dodala da očekuje potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Nikolić je, u više navrata, precizirao da priznavanje kosovske nezavisnosti ne dolazi u obzir.

Većina svetskih medija i analitičara slažu se da je u pitanju događaj od velike simboličke važnosti, pre svega za Nikolića, koji je ranije bio opisivan kao tvrdokorni nacionalista.

Bečcki dnevnik "Di Prese" dan uoči sastanka konstatuje da je to veliki korak za "bivšeg ultranacionalistu".

Berlinska televizija N-TV navodi da ''u teškom odnosu između Srbije i Kosova počinje da se nazire poboljšanje" i posebno naglašava važnost imenovanje oficira za vezu koji će u Beogradu i Prištini pomagati sprovođenju postignutih dogovora.

Francuski AFP cittira analitičare, prema kojima je sastanak u Briselu značajniji za Nikolića, koji se, kako navodi agencija, pre nego što je izabran za predsednika, u maju prošle godine, protivio dijalogu s Prištinom.

"Mislim da Nikolić nije presrećan što ide u Brisel, ali da su EU i SAD rešene da se taj sastanak održi", citira Frans pres političkog analitičara Dušana Janjića.

Francuska agencija navodi i ocenu prištinskog analitičara Behljuja Bećaja da je sastanak Nikolića i Jahjage "samo dekoracija pregovaračkog procesa, koji Brisel snažno vodi", dok se konkretni dogovori očekuju u dijalogu premijera.

Predstojeći suret naišao je I na osporavanja u krugovima ekstremnih nacionalista kako u Beogradu, tako i u Prištini.

Tako su u Beogradu pred zgradom Vlade protestvovali aktivisti Srpske radikalne stranke, koji Nikolića optužuju za izdaju zbog sastanka s Jahjagom.

U Prištini je najglasniji protivnik dijaloga sa Beogradom Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", koji smatra da niko od kosovskih Albanaca ne treba da razgovara sa Srbijom, dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i osporava legitimitet kako Jahjagi, tako i premijeru Hašimu Tačiju da predstavljaju kosovski narod.

Povezane vesti: Redžepi o dijalogu, rušenju spomenika i prebijanju Srba Kacin i Lunaček: Susret Nikolića i Jahjage će poboljšati situaciju Jahjaga: Sastanak sa Nikolićem uskoro u Briselu Nikolić se nada da Srbija neće birati između EU i Kosova Lajčak: Od Nikolića očekujemo informacije o dijalogu sa Kosovom
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel očekuje Nikolića i Jahjagu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2013

Prvi zvaničan susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton iščekuje se u Briselu kao važan korak u relaksaciji odnosa Beograda i Prištine, te, ujedno, napredak na evropskom putu Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.