Bačević: Rusi imali četiri primedbe

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačević: Rusi imali četiri primedbe

BEOGRAD – Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i kopredsednik komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Milan Bačević kaže da predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi nije „delio packe” niti je kritikovao Vladu Srbije.

Bačević, koji je bio u srpskoj delegaciji koja je posetila Rusiju krajem oktobra, izjavio je u intervjuu za novi NIN da je u štampi „napravljena nervoza koje nije bilo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Moskvi”, a da je Nikolić konstatovao da postoje neke stvari u Energetskom sporazumu koje treba da se bolje definišu, i da, „ako je bilo nekih iskakanja iz Vlade, to može da se popravi. I to je sve”.

On je pojasnio da je ruska strana imala četiri konkretne primedbe, da su se sve odnosile na Ministarstvo energetike, i da ih je preneo direktor Gaspomnjefta, Aleksandar Đukov.

Prva primedba se odnosila na dug Srbijagasa za isporučeni gas od 225 miliona evra. Srpska strana je predložila da se dug izmiri preko Petrohemije, odnosno da se dug prebije „tako što bi oni postali većinski akcionari ove kompanije”. Ruski odgovor očekujemo polovinom decembra, rekao je Bačević.

Druga zamerka odnosila se na određenu imovinu na koju NIS polaže pravo, a koju sada potražuju i Transnafta i Srbijagas. „Gaspromnjeft smatra da ove firme nemaju prava na tu imovinu. To su parcele, objekti, čija vrednost još nije definisana, ali je svakako velika”, rekao je on.

Treći problem tiče se Vladinog dokumenta o Strategiji razvoja NIS-a do 2015. godine, koji je ruska strana u razgovorima u Moskvi ocenila kao mešanje u poslovnu politiku menadžmenta, a dogovoreno je da se na relaciji dva ministra energetike, ruskog i srpskog, nađe rešenje.

Četvrti nesporazum tiče se sprovođenja gasnog sporazuma, odnosno pokušaja Ministarstva energetike da ga izmeni, na šta, prema Bačevićevim rečima, ruska strana ne pristaje. Kako je objasnio, to se odnosi na zahteve ministarke energetike Zorane Mihajlović da se podigne rudna renta od tri odsto i izbace posrednici u uvozu gasa - Jugorosgas i RST.

Rudna renta je, prema rečima Bačevića, istovremeno i osnovna tačka nesporazuma između njegovog i Ministarstva energetike.

„Tačne su tvrdnje Zorane Mihajlović da je rudna renta od tri odsto niska i da na tome gubimo 25 miliona evra godišnje”, kaže on, ali s druge strane, Srbija ne plaća penale za nepovučene količine gasa, koje bi iznosile 200 do 300 miliona evra godišnje.

Bačević je dodao da je ruska strana imala primedbe i na emisiju Insajder i učešće ministarke energetike u njoj.

„Ruska primedba je bila potpuno suvisla - kako je moguće da u Srbiji ide jedan TV serijal, koji, po njihovoj proceni, direktno ruši Južni tok, a da u tome učestvuju državni službenici, koji treba da poštuju taj sporazum”, rekao je.

Po ruskom mišljenju, sporazum treba da obavezuje i one koji mu se suprotstavljaju, istakao je Bačević.

Na pitanje zašto ne pomogne ministarki energetike u naporima da se popravi Energetski sporazum, Bačević je rekao da se ne slaže sa ministarkom oko toga, a da njeni pokušaji „mogu samo da pokvare naše odnose sa Rusijom ili suspenduju Južni tok, što nikako ne želimo”.

Osvrćući se na tvrdnje ruskih analitačara da je ministarka energetike saboter Južnog toka, ministar rudarstva je istakao da ni Zorana Mihajlović ni bilo koji drugi ministar ne mogu da zaustave Južni tok.

„Da li ona lično podržava ovaj projekat, to ne mogu da sudim, ali znam da će ga ona sprovoditi isto kao i ja. Biće aktivan akter u realizaciji tog projekta, jer je to u opisu njenog posla”, rekao je Bačević.

On je odbacio tvrdnje da između njega i ministarke energetike tinja tih rat, u kome ona ima podršku Vučića, a on Nikolića, tvrdeći da niko takav rat nije objavio već ga vidi samo u medijima.

Bačević ne isključuje mogućnost parlamentarnih izbora na proleće 2014. godine „kako bi se dobila vlada koja može da isporuči još bolje ekonomske rezultate”, a dodao je i da bi SNS-u dobrodošao i Vuk Jeremić, koji je uspešno branio srpske interese, ali je to stvar njegovog opredeljenja.

Tanjug

objavljeno: 13.11.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Četiri primedbe ruske strane - adresa Ministarstvo energetike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2013

Ruska strana imala je četiri primedbe na međudržavni energetski sporazumi sa Srbijom, a sve su se odnosile na Ministarstvo energetike Srbije. To je izjavio Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije i kopredsednik komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.