Amfilohije na svoju ruku pozvao opoziciju u Peć

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije na svoju ruku pozvao opoziciju u Peć

Mitropolit Amfilohije bez dogovora sa ostalim članovima Sinoda SPC uputio je poziv opozicionim liderima da dođu na ustoličenje patrijarha u nedelju, saznaje „Blic”. Osim Tomislava Nikolića, koji je sam to objavio, poziv su dobili i lideri Nove Srbije Velimir Ilić, radikala Dragan Todorović i predsednik DŠ Vojislav Koštunica. Mitropolit je pozive poslao brzopotezno - jedva sat pre nego što je u sredu javno objavljena molba Sinoda i patrijarha da se ustoličenje ne politizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da političari, umesto u Peć, dođu dan kasnije u beogradsku Patrijaršiju.

O mitropolitovom izletu u političke vode ubrzo je pukla vest unutar Crkve. Međutim, kako saznajemo, mitropolitova želja je bila zapravo da po svaku cenu ustoličenju prisustvuje Koštunica. Kako ne bi ispalo da favorizuje samo jednog političara, on je poslao pozive i ostalim opozicionarima. Njegovo visoko preosveštenstvo Amfilohije otišao je i korak dalje, pa je za lidera DŠ organizovao i kako će doći do Pećke patrijaršije. O tome delom svedoči još jedan pozvani - Velimir Ilić. On u izjavi za „Blic” iskreno kaže:

- Dobio sam poziv, ali kažu da treba se javimo Euleksu jer ne možemo bez pratnje. Kako da idem sam bez veze dole da imamo neprijatnosti. Ne bojim se ja nikoga, ali ne mogu kao šef parlamentarne partije da odem kako dolikuje, šta ako me neko pljune, baci kamen!? Meni ništa nije jasno! A da čovek ide sam, bez pratnje u avanturu, vrlo je nezgodno - kaže Ilić.

On dodaje: „Amfilohije je nešto organizovao za Koštunicu.” Pitamo ga što ne ide sa koalicionim partnerom, Ilić kaže da ne može on „sada tu da se nešto nameće”.

- Ma, ne znam kako i na koji način je to organizovao za Koštunicu. A ja ću videti tokom dana šta ću i kako ću. Ali stvarno je nezgodno da smo prepušteni sami sebi - dodaje Ilić.

U DŠ smo danas pokušavali da dobijemo informaciju o tome da li njihov lider ide u Peć, ali i da li će ipak, iako je dobio poziv od mitropolita, ispoštovati molbu Crkve, koja je usledila pošto mu je uručena pozivnica. Međutim, i pored obećanja, nismo dobili odgovor. Tokom dana sve je delovalo kao da u DŠ ne žele da se sazna da Koštunica ide u Pećku patrijaršiju.

Međutim, kako saznajemo, zamisao mitropolita i Koštunice je da bi on trebalo da bude u Pećkoj patrijaršiji već sutra, dan pre ustoličenja.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za subotu, 2. oktobar 2010. godine

Izvor: NaDlanu.com, 02.Okt.2010, 02:03

BEOGRAD, 2. oktobra 2010. (Beta) - Na naslovnim stranama današnjih izdanja beogradskih dnevnih listova najviše pažnje posvećeno je predstojećem ustoličenju patrijarha Irineja i političkim temama. BLIC - Pod naslovom "Amfilohije na svoju ruku pozvao opoziciju u Peć" list piše o pozivima na...

Nastavak na NaDlanu.com...

Amfilohije pozvao opoziciju u Peć

Izvor: Šumadija Press, 02.Okt.2010

Mitropolit Amfilohije bez dogovora sa ostalim članovima Sinoda SPC uputio je poziv opozicionim liderima da dođu na ustoličenje patrijarha, saznaje “Blic”.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.