Uvođenje zdravstvenog vaspitanja

Izvor: B92, 29.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje zdravstvenog vaspitanja

Tomica Milosavljević (FoNet, arhiv)

Beograd -- Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević kazao je da će to ministarstvo insistirati na uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole.

"Država će se teško izboriti sa industrijom brze hrane i važno je da već pedijatri počnu sa edukacijom dece i roditelja o zdravom načinu ishrane. Svakako je bitna školaska kuhinja, a insistiraćemo i na uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole", kazao je Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima u Institutu za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jiovanović Batut".

Ministar je posle sastanka Evropske mreže za smanjenje markentiškog pritiska na decu ukazao da marketinške poruke pre stignu do dece nego poruke o zdravlju i najavio da će se resorno ministarstvo u narednom periodu više aktivirati po tom pitanju.

"Bezbednost hrane se mora regulisati u Srbiji, jer je ona lider bezbednosti hrane u regionu", kazao je Milosavljević.

Prema podacima istraživanja zdravlja stanovništva u Srbiji iz 2006. godine skoro 20 odsto dece je prekomerno uhranjeno i/ili gojazno, a 2000. godine je prekomerno uhranjene dece bilo 8,2 odsto, a gojazne 4,4 odsto.

Specijalista za ishranu u tom institutu Jelena Gudelj-Rakić je kazala da se Srbija ne razlikuje mnogo po uhranjenosti od drugih evropskih zemalja i najavila da će ta ustanova inicirati unapređenje ishrane dece u školama.

Evropska mreža za smanjenje marketinškog pritiska na decu okuplja predstavnike 14 evropskih zemalja među kojima je i Srbija i njene aktivnosti o smanjivanju uticaja reklama za visokoenergetsku hranu na decu proističu iz dokumenata Svetske zdravstvene organizacije.

Prema rečima ministra, redovni sastanci te mreže su veoma bitni zbog kontinuiteta u rešavanju problema gojaznosti dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.