Uvođenje zdravstvenog vaspitanja

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević kazao je da će to ministarstvo insistirati na uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.09.2008.

14:17

Default images

"Država će se teško izboriti sa industrijom brze hrane i važno je da već pedijatri počnu sa edukacijom dece i roditelja o zdravom načinu ishrane. Svakako je bitna školaska kuhinja, a insistiraćemo i na uvođenju zdravstvenog vaspitanja u škole", kazao je Milosavljević novinarima u Institutu za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jiovanović Batut".

Ministar je posle sastanka Evropske mreže za smanjenje markentiškog pritiska na decu ukazao da marketinške poruke pre stignu do dece nego poruke o zdravlju i najavio da će se resorno ministarstvo u narednom periodu više aktivirati po tom pitanju.

"Bezbednost hrane se mora regulisati u Srbiji, jer je ona lider bezbednosti hrane u regionu", kazao je Milosavljević.

Prema podacima istraživanja zdravlja stanovništva u Srbiji iz 2006. godine skoro 20 odsto dece je prekomerno uhranjeno i/ili gojazno, a 2000. godine je prekomerno uhranjene dece bilo 8,2 odsto, a gojazne 4,4 odsto.

Specijalista za ishranu u tom institutu Jelena Gudelj-Rakić je kazala da se Srbija ne razlikuje mnogo po uhranjenosti od drugih evropskih zemalja i najavila da će ta ustanova inicirati unapređenje ishrane dece u školama.

Evropska mreža za smanjenje marketinškog pritiska na decu okuplja predstavnike 14 evropskih zemalja među kojima je i Srbija i njene aktivnosti o smanjivanju uticaja reklama za visokoenergetsku hranu na decu proističu iz dokumenata Svetske zdravstvene organizacije.

Prema rečima ministra, redovni sastanci te mreže su veoma bitni zbog kontinuiteta u rešavanju problema gojaznosti dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: