Sramno ponašanje Lekarske komore

Izvor: Blic, 20.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramno ponašanje Lekarske komore

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević smatra da građani sa pravom očekuju od Lekarske komore da se izjasni o greškama i propustima lekara, bez obzira na to što Sud časti nije oformljen. Prosto, ministar upozorava lekare da je ćutanje i skrivanje iza formalnih razloga neprihvatljivo.

Milosavljević je zbog toga javno kritikovao lekare koji nisu hospitalizovali Svetlanu Vučković u Urgentnom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer se nisu oglasili ni Lekarska komora, Etički komitet Kliničkog centra Srbije, a ni Srpsko lekarsko društvo. On je rekao da je Lekarska komora mogla da imenuje petoro ljudi koji bi se pozabavili tim problemom i javno kazali da je lekar prekršio medicinsku etiku.

S druge strane, Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije, navodi da im Zakon o komorama ne daje takvo pravo.

- Taj zakon je ministar doneo 2005. godine i samim tim nama je to pravo i uskratio. Svaki put kada se nešto desi, ministar proziva Komoru. Sve i da hoćemo da se oglasimo, ne smemo - kaže dr Radosavljević.

Međutim, ministar zdravlja ističe da će uvek opominjati Komoru ako ne reaguje jer se to od nje očekuje. I građani to očekuju od lekarske struke.

- Ako je nije sramota, neka tako govori. Kako ona kao direktor Komore nije imala potrebu da kaže da ženu u komi nije trebalo da voze iz bolnice u bolnicu - ističe Milosavljević.

Međutim, Tatjana Radosavljević tvrdi da jedino ko može da se bavi ovim pitanjem jeste Sud časti. Sve ostale institucije nemaju to pravo, sve ostalo bilo bi kršenje zakona.

- Ono što možemo da uradimo jeste da slučaj pokrenemo po službenoj dužnosti kada se formira Sud - objašnjava Radosavljević.

Kada je reč o formiranju sudova časti, direktorka Komore je svojevremeno najavljivala da će se to dogoditi krajem januara ove godine. Ali, umesto da u februaru obelodani da je posao završen, dr Radosavljević je medijima poslala poziv na učešće u javnim tribinama povodom formiranja tog suda, navodeći da će te sesije trajati naredna tri meseca. Međutim, sud nije formiran ni tada. Onda je Tatjana Radosavljević najavila da će se to dogoditi u junu 2008. Međutim, ni tada - ništa. A onda, posle leta i završetka godišnjih odmora počela je podela licenci lekarima, bez formiranog suda časti, iako je to bio izgovor za kašnjenje. Formiranje suda je potom najavljeno za novembar, pa ponovo odloženo za decembar"

Istraga smrti trogodišnje Anje Grahovac

Krivica lekara ne može se sakriti

- Nakon veštačenja aparata, očito je da je neko kriv za smrt naše Anje. Nečije krivice je bilo i to se više ne može sakriti. Mi smo znali da je naše dete bilo zdravo pre operacije - kaže za „Blic” Aleksandar Grahovac, otac trogodišnje Anje koja je tokom operacije katarakte 21. maja 2007. pala u komu, a preminula je 4. juna.



On navodi da ipak i dalje strepi kako će istraga biti privedena do kraja jer našem pravosuđu nema specijalizovanih stručnjaka za lekarske greške.

- U Srbiji nema iskusnih pravnika za ovakve stvari. Ipak se nadam da će pravosudni organi isterati stvar do kraja i da će biti podignuta optužnica protiv odgovornih za smrt našeg deteta. Mi nikada nećemo odustati - rekao je Aleksandar Grahovac.

Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu, gde se vodi istraga za smrt male Anje, kaže za „Blic” da će istražni sudija u najskorije vreme odlučiti koje će korake dalje preduzeti.

Tužilaštvo je još ranije predložilo da se saslušaju veštaci sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu koje su uradili neprecizno sudsko medicinsko veštačenje dajući čak četiri moguća uzroka smrti Anje Grahovac. Jedan od uzorka bio je i moguća nasleđena genetska bolest, ali je to bilo isključeno i obdukcijskim nalazom. Postoji predlog i za novim sudsko medicinskim veštačenjem.

Aleksandar Grahovac kaže za „Blic” da je dokazivanje da je njegova Anja umrla zbog lekarske greške jako teško i pored toga što je od početka sve bilo jasno.

- Postoji taj obdukcijski nalaz sa VMA i jedan lekar iz vojne bolnice je i svedočio, ali to pravnički izgleda nije dovoljno. Stvarno ne razumem zašto to mora da bude tako komplikovano. Veštačenje aparata sada se potpuno uklapa za obdukcijskim zapisnikom, kojim je utvrđeno da nam je dete nastradalo zbog nedostatka kiseonika - kaže otac male Anje.

U nalazu veštaka Mašinskog fakulteta u Beogradu i Kristijana Švarca, eksperta nemačke firme „Dreger”, koja je proizvela aparat za dovod kiseonika, navodi se da aparat nije bio potpuno ispravan, kao i da nije imao svu prateću opremu, ali da je uz „brižno i savesno postupanje rukovaoca” operacija mogla da se izvede. Veštačenjem je konstatovano da ispravnost aparata pre operacije male Anje nije proveravana.

Nemački stručnjak je konstatovao da aparat, kakav je korišćen za operaciju male Anje, „Driger” više i ne proizvodi. On je takođe napomenuo da je obavezno da uz aparat stoji uputstvo za njegovo korišćenje na jeziku rukovaoca, ali da se to uputstvo nalazilo, i to samo na nemačkom jeziku, u fioci ordinacije „Ilić”, gde je operisana Anja Grahovac.

Tužilaštvo je, kako saznajemo, zahtevalo i da se utvrdi na koji način je aparat uvezen i kako je uopšte pušten u rad.

Veštačenje aparata je već jednom obavljeno 14. septembra 2007, kada je utvrđeno da je, navodno, aparat bio ispravan. Tužilaštvo je zahtevalo novo veštačenje i zbog toga što ga je radilo preduzeće u kojem je dugo radio optuženi serviser aparata. Novim veštačenjem takođe se konstatuje da prethodnom ekspertizom aparata nije moglo da se utvrdi da li je on bio ispravan u vreme operacije.

Za smrt male Anje osumnjičeni su anesteziolog Stanoje Glišić, vođa hirurškog tima Božidar Ilić, serviser aparata za dovod kiseonika Milan Vasiljević, i vlasnik klinike „Perfekta” Dejan Milutinović, koji je ordinaciji „Ilić” ustupio prostorije.

V. Z. Cvijić

GREŠKE KOJE SE ISPITUJU

JELICA RADOVIĆ


Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je prekjuče optužnicu protiv četvoro lekara Klinike „Decedra” zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je nakon operacije čukljeva preminula od sepse. Zbog nesavesnog lečenja optužnica je podignuta protiv hirurga ortopeda Slavka Tomića, anesteziologa Olivere Jeremić i Miodraga Stojanovića. Vlasnica klinike Svetlana Sremčević optužena je za nesavesan rad u službi.

KATARINA MILORADOVIĆ

Katarina Miloradović (30) preminula je nakon što joj je u Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Medikus” u Požarevcu urađen prekid trudnoće. Žena je, usled „krvne zaraze, zapaljenja materice i drugih komplikacija”, preminula 12. decembra 2007. u Kliničkom centru u Beogradu. Katarinin otac Draško Zgonjanin kaže za „Blic” da se istraga odužila jer još nije izvršeno medicinsko veštačenje.

- Nalazi posle obdukcije bili su u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, ali oni nisu izvršili veštačenje. Sada je sudija poslao nalaze da se veštače u sudskoj medicini u Nišu - kazao je Zgonjanin.

DALIBOR HAVLEK

Dalibor Havlek (14) je 24. decembra 2007. primljen u Dečju bolnicu u Tiršovoj ulici u Beogradu sa dijagnozom diskretnog suženja jednjaka i urađena mu je gastroskopija unutrašnjih organa. Tokom pregleda dečak je ostao bez vazduha i dobio je napade. Lekari nisu prekinuli pregled, iako je majka to zahtevala. Tek kada je dobio drugi napad, Dalibora su preneli na Odeljenje intenzivne nege, gde je nakon tri dana pao u komu, a preminuo je 15. februara ove godine. U tužilaštvu još čekaju nalaze medicinskog veštačenja. Majka dečaka Stana Havlek kaže za „Blic” da želi da krivci budu kažnjeni za nemarnost prema njenom detetu.

MILIJANA LJUBOJA

Dva doktora Zemunske bolnice se terete za nesavesno lečenje Milijane Ljuboje (37), koja je pre dve godine preminula nakon operacije žučne kese. Iako je trebalo da joj se uradi rutinska operacija, ona je nakon mesec i po dana provedenih u bolnici umrla od sepse. Istražni sudija u novembru treba da sasluša doktora Vladimira Špicu, dok je doktor Pajo Knežević saslušan sredinom septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.