Smrt bebe pod lupom tužioca

Izvor: Glas javnosti, 03.Jun.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt bebe pod lupom tužioca

BEOGRAD - Svi izveštaji u vezi sa smrću devojčice Natalije Tešić, nakon inspekcijskog nadzora i vanredne provere kvaliteta rada u Domu zdravlja Novi Beograd i Univerzitetskoj dečjoj klinici, dostavljeni su tužilaštvu radi utvrđivanja krivične odgovornosti, saopštio je juče ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević. On je rekao da su inspekcijskim nadzorom utvrđeni „ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Domu zdravlja Novi Beograd u slučaju devojčice koja je preminula od meningitisa. Prema njegovim rečima, pored tužilaštva, izveštaji o tom događaju dostavljeni su i lekarskoj komori radi ispitivanja etičke odgovornosti.

- Od gradonačelnika Beograda zahtevano je ispitivanje i kažnjavanje zbog organizacione odgovornosti direktora Doma zdravlja, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i eventualno drugih odgovornih lica u Domu zdravlja Novi Beograd - rekao je Milosavljević.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da je nedopustivo da direktorka Doma zdravlja Novi Beograd ostane na toj funkciji posle tragedije kao što je smrt šesnaestomesečne Natalije Tešić.

Đilas je novinarima kazao da je logično da ona podnese ostavku, i da će, ukoliko to ne učini, on „pokrenuti proceduru za njenu smenu“.

Prema njegovim rečima, nadležni organi će utvrditi konkretne propuste lekara koji su doveli do smrti devojčice, ukoliko ih je bilo.

Direktorka DZ Novi Beograd, kazao je gradonačelnik, ima takozvanu komandnu odgovornost u ovom slučaju, jer je lečenje počelo u ustanovi kojom upravlja.

- Ovaj slučaj šalje lošu poruku svim roditeljima u ovom gradu, koji, kada odluče da dete odvedu u dom zdravlja, treba da sumnjaju u rad lekara kojima poveravaju zdravlje svog deteta - rekao je Đilas.

Devojčica, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa, umrla je 31. maja na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici, a njeni roditelji navode da su je dva puta nosili na pregled u Dom zdravlja Novi Beograd, odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Uz sve simpatije i postovanje ovog tragicnog dogadjaja, odakle Djilasu nadleznost da smenjuje direktore i upravnike zdravstvenih institucija, i da pokrece kojekakve "mehanizme" za sprovodjenje istog?!?! Zar to nije posao Ministarstva, ili sam se ja negde zabunio u procenj "dosega vlasti" pojedinih faca u ovoj drzavi?!?

Gradonacelnik treba da brine o vodovodu, kanalizaciji, kofama i metlama i ostalim "domacinskim" temama koje grad Beograd treba da odrze na nekom nivou "prestonice" ...

Gospodine Djilas,

Drago me je da ste se oglasili povodom ove tragedije.Ali, dali zaista verujete da cete smenjivanjem Direktora, da popravite stanje u Zdravstvu i da prevenirate smrtne ishode Meningitisa?Svaki iole ozbiljan lekar ce Vam reci da , na zalost , deca umiru od Pneumokoknog meningitisa svuda u svetu.

u normalnim zemljma , politicari ne polarizuju jos vise i onako polarizovanu javnost. Ako vam je zaista kao coveku, ocu , politicaru , stalo da popravite stanje u zdravstvu, onda podignite takse na prodaju cigareta, alkohola, a ta novac ulozite u vakcine, bolju edukaciju lekara, neki novi MRI.

OD pre godinu - dve, "vlasnishtvo" nad ustanovama primarne zdravstvene zashtite (chitaj, Domovi zdravlja) je preneto na lokalnu upravu, u ovom sluchaju na Grad Beograd. Odatle proistiche pravo grada da postavlja i smenjuje direktore DZa. Znajuci kakvi se marifetluci vec duze vreme desavaju u DZ Novi Beograd, zhao mi je shto trenutna uprava, direktorka i nachelnici, kao i neki chlanovi UO, nisu smenjeni jos ranije, u paketu sa ostalim DZ i bolnicama.

Umesto komentara

RASLE TIKVE NA BUNJIŠTU BRE,

AJD ODATLE BRE!

MORE BRE!

AJD ODATLE BRE!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.