Skupština o zaštiti od duvanskog dima

Izvor: RTS, 08.Apr.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zaštiti od duvanskog dima

Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu biće značajan korak napred u unapređenju i očuvanju zdravlja, rekao ministar Tomica Milosavljević. Opozicija smatra da je zakon prestrog. Sutra sednica Kolegijuma parlamenta.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o Predlogu zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i Predlogu zakona o lekovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i medicinskim sredstvima.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović rekao je, povodom završetka posete Sloveniji, da je dogovoreno da se nastave dobri politički, ekonomski i kulturni odnosi dve zemlje.

Mićunović je rekao da je zadovoljan posetom Sloveniji, gde se susreo sa gotovo svim zvaničnicima.

Razgovaralo se, kako je rekao, o inicijativi da srpski, hrvatski i slovenački predsednici pokrenu neku novu vrstu dijaloga u čitavom regionu.

Mićunović je rekao da slovenački predsednik Danilo Tirk smatra da, kada je reč o Kosovu, treba sačekati mišljenje Međunarodnog suda pravde i da bi bilo dobro kada bi to mišljenje sadržavalo preporuke za nove razgovore.

„On se potpuno slaže da ti pregovori budu takvi da niko ne dobije sve ali i da niko ne izgubi sve, da se stvori mogući dijalog i nađu pravedna rešenja", rekao je Mićunović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović zakazala je za sutra u 12 sati, sednicu Kolegijuma parlamenta, radi dogovora o tekstu deklaracije kojom se osuđuju zločini počinjeni nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako je skupštinskim izveštačima rečeno u kabinetu predsednice, na sednici će biti analiziran i rad jučerašnje sednice parlamenta, koji je obeležen polemikama pojedinih poslanika opozicije i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, uz niz iznetih uvreda.

Poslanik SNS Jorgovanka Tabaković je tada iznela optužbe na račun Dinkića, posle kojih joj je ministar, kako je Tabakovićeva navela, "prišao i rekao da je džukela".

Isprovociran time, šef poslanika SNS Tomislav Nikolić je, kako je i danas rekao novinarima, u jednom trenutku opsovao Dinkića, ali mu se izvinio.

Na pitanje kako komentariše to što će se na sutrašnjoj sednici Kolegijuma raspravljati o njegovoj kazni za izrečenu psovku, Nikolić je rekao da "Đukić - Dejanović treba da razmisli o tome kako je dozvolila da dođe do jučerašnje situacije".

Poslanik liste "Za evropsku Srbiju" Jelena Trivan je rekla da bi trebalo "tačno utvrditi krivca" koji bi trebalo da snosi odgovornost za ponašanje, kao i da bi skupština trebalo da reaguje i da se kaznom pokaže odnos skupštine prema takvom ponašanju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će usvajanje Predloga zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu biti značajan korak napred u unapređenju i očuvanju zdravlja građana.

Milosavljević je u Skupštini, obrazlažući predloženi akt, rekao da će primena zakona doprineti i smanjenju broja smrtnih slučajeva "od onih bolesti koje se mogu sprečiti promenom ponašanja". 

Ministar je rekao da se predloženim aktom uređuju mere ograničenja upotrebe duvana i nadzor nad sprovođenjem zakona, a cilj je da se sistemski uredi zabrana pušenja, s obzirom na to da ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu.

Prema njegovim rečima, predloženi zakon predviđa zabranu pušenja u javnom prevozu i radnom prostoru, a od te zabrane se izuzimaju ugostiteljski objekti, u kojima, u zavisnosti od površine, upotreba duvana može biti dozvoljena.

Za nepoštovanje odredbi predviđene kazane su od 5.000 do milion dinara.

Govoreći o Predlogu zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, on je kazao da se tim zakonom daje nova definicija leka i određenih vrsta lekova, da se definiše nosilac dozvole za stavljanje lekova u promet.

Kako je dodao, definiše se i davanje dozvole za lek po ubrzanom postupku, za lekove koji su od najvišeg interesa za zdravlje stanovništva.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, pre početka rasprave, čestitala je svim građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.

Opozicija: Strog zakon 

Većina opozicionih poslanika ocenila je da je Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu strog, dok se vladajuća koalicija zauzima za usvajanje tog akta zbog njegovog značaja u očuvanju javnog zdravlja.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta smatra da je zakon "rigorozan i preoštar" i navela da su alkoholizam i narkomanija mnogo veći problemi. Ona je navela da Zakon o zabrani pušenja već postoji, ali da se ne primenjuje.

Poslanik DSS-a Zoran Šami istakao je da postoje ljudska prava nepušača da ne udišu duvanski dim, ljudska prava pušača i ljudska prava zainteresovanih lica, odnosno ugostitelja koji imaju pravo da se bave svojim poslom, a da pri tome ne trpe štetu.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović kazao je da, ako pušač odluči da uništi svoj život, mora da razišlja o onima koji to ne žele.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić kazao je da je duvan štetan, ali da "statistika kaže da rudarski basen Kolubara izbaci više dima i otrovnih gasova nego svi pušači grada Beograda puta sto" i pitao šta je poenta zakona.

Poslanica DS-a Gordana Čomić kazala je da pravo na zaštitu i čist vazduh mora da se obezbedi onima koji duvan ne koriste, ali i prava onih koji puše.  

Poslanik G17 plus Simo Vuković kazao je da se pokušava relativizacija štetnosti duvanskog dima i dodao da koncept javnog zdravlja podrazumeva ne samo nadležnost Ministarstva zdravlja, već i svih institucija u zemlji.

Za poslanike Partije ujedinjenih penzionera Srbije prioritet je zabraniti pušenje na radnom mestu i u školama.

Poslanička pitanja

Poslanici su iskoristili pravo da na početku rada postavljaju pitanja i traže obaveštenja.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nova Srbija Miroslav Markićević pitao je nadležne u Vladi Srbije koji su stručnjaci učestvovali u izradi studije opravdanosti prodaje "Telekoma" i zašto je povećana pretplata za fiksnu telefoniju, za koju je rekao da je "otvorena pljačka građana". Nova Srbija i danas pita gde su pare od nagradne igre "Naš auto našem gledaocu".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ponovo je pitao da li je "Luka Beograd" u decembru 2005. godine na računu imala 42 miliona evra, a zatražio je obaveštenje i o privatizaciji dnevnog lista "Večernje novosti".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz postavio je pitanje tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću da li se vodi istraga o slučaju Šarić i povezanosti sa pojedinim predstvanicima državnih organa.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić pitao je zašto se Aranđelovcu ne vrati status banje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.