Raste broj transplantacija sa preminulih osoba u Srbiji

Izvor: Studio B, 27.Jul.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj transplantacija sa preminulih osoba u Srbiji

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio da u Srbiji u protekle tri godine neprestano raste broj presađivanja organa preminulih osoba.

Ministar je ocenio da to znači da se razvija svest građana o neophodnosti takve vrste pomoći zdravstveno ugroženim ljudima.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Milosavljević je rekao da je 2008. godine izvršeno deset takozvanih kadaveričnih tramsplantiacija (presađivanja organa sa preminulih osoba), 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << godine obavljene su 24 takve operacije, a za prvih pet meseci ove godine obavljeno je 26 - gotovo koliko cele prošle godine.

Milosavljević je izjavio da očekuje da bi Srbija, ukoliko ispuni sve uslove, početkom 2011. godine mogla da potpiše preliminarni ugovor o članstvu sa fondacijom Eurotransplant. To bi omogućilo lečenje dece i starijih kojima otkazuje jetra ili ne mogu da budu na dijalizi.

Predsednik fondacije Eurotransplant Bruno Majzer rekao je da je Srbija postigla "senzacionalan" napredak u presađivanju organa i da je na dobrom putu da postane članice te fondacije. To bi znatno unapredilo šanse za preživljavanje pacijenata.

On je pozvao vlasti u Srbiji da se ugledaju na Hrvatsku koja je pre nekoliko godina imala približan broj kadaveričnih transplantacija na godišnjem nivou, a sada ima oko 20 donatora na milion ljudi, što je, prema Majzerovoj oceni, veoma dobar broj.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nemačke Evold Ziba je ocenio da je za put Srbije ka Evropskoj uniji veoma bitno da se unapredi oblast zdravstva i najavio podršku Nemačke u tom procesu.

Ziba je podržao nameru Srbije da se učlani u fondaciju Eurotransplant i ocenio da su srpski medicinski stručnjaci i zdravstveni sistem u potpunosti osposobljeni da ispune visoke zahteve za članstvo u toj organizaciji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve više donora organa

Izvor: RTS, 27.Jul.2010

Pre samo godinu dana Srbija je bila pri dnu lestvice po broju davalaca organa danas je, prema mišljenju predstavnika Eurotransplanta, ta slika spektakularno promenjena...Srbija je postigla senzacionalne rezultate kada je u pitanju rast broja dobrovoljnih davalaca organa, rečeno je na konferenciji za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.