Preventivni pregledi žena za rano otkrivanje raka

Izvor: Glas javnosti, Beta, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivni pregledi žena za rano otkrivanje raka

BEOGRAD - U Srbiji je potrebno povećati broj preventivnih lekarskih pregleda žena kako bi se na vreme otkrila i lečila maligna oboljenja, poput raka dojke i grlića materice, poručili su u Beogradu učesnici skupa "Zdrava žena: nova vizija i nacionalni akcioni plan".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je u Srbiji ove godine obavljeno više od 50.000 preventivnih mamografskih pregleda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- U Srbiji se godinama nije radilo više od 20.000 ili 25.000 dijagnostičkih mamografskih pregleda. Ove godine obavili smo tri puta toliko - naveo je ministar.

On je istakao da u poslednje dve godine u Srbiji stagnira broj obolelih žena od raka grlića materice, a smanjuje se broj smrtnih slučajeva u vezi sa komplikacijama tokom trudnoće ili na porođaju.

- Da bi se unapredilo zdravlje žena, potreban je napor svih činilaca, porodice, lokalne zajednice i političkih struktura - kazao je ministar zdravlja.

On je ocenio da Srbija ima jednu od najrazgranatijih mreža zdravstvenih ustanova u Evropi.

- U Srbiji nema zaseoka odakle nije moguće stići, i peške ako treba, do prve ambulante i zdravstvene jedinice - kazao je Milosavljević i dodao da Ministarstvo zdravlja nije prihvatilo sugestije da se uštedi ukidanjem ginekologa i pedijatara u domovima zdravlja.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić pozvala je žene da međusobno više razgovaraju o zdravlju i da i pored porodičnih obaveza pronađu više vremena za redovne lekarske preglede.

- U uobičajnom ženskim razgovorima treba da ubacimo i pitanja da li smo nedavno bile kod lekara i koliko smo odlagale da to obavimo - rekla je Gordana Čomić.

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Suzan Fric rekla je da Srbija treba da poveća broj preventivnih pregleda koji će umanjiti broj malignih oboljenja.

- U Evropskoj uniji četvrtina poseta lekaru je u preventivne svrhe - ukazala je Fric.

Skup "Zdrava žena: nova vizija i nacionalni akcioni plan" održan je u organizaciji Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada i socijalne politike, uz podršku USAID-a.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.