Prevencija najbolja zaštita od novog gripa

Izvor: Politika, Fonet, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevencija najbolja zaštita od novog gripa

Beogradski Institut „Torlak” utvrdio da devojka iz Prištine nije umrla od bolesti koja je uznemirila svet

Kod devojke, koja je pre četiri dana umrla u Prištini, uzrok smrti nije bio novi virus meksičkog gripa, pouzdano je utvrđeno analizama, koje su obavljene u referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak”, saopštio je ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Zahvaljujući posredovanju Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije koja ima predstavnike u Prištini, uzorak je poslat u Beograd i on je, kako je, izjavio ministar zdravlja, „pouzdano negativan na A H1N1”. Tako je juče dr Milosavljević ponovio da u Srbiji do sada nije potvrđen ni jedan slučaj obolevanja izazvan virusom novog gripa.

Ministar zdravlja, takođe, poručio je da u ovom času Srbija ima dovoljne, preporučene rezerve antivirusnih lekova, kojima nije istekao rok, kako su objavili neki mediji. Milosavljević je apelovao na medije da javnost obaveštavaju objektivno, bez uzbunjivanja, jer je situacija ozbiljna, zahteva hladnokrvnost i saradnju. U slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije, kazao je Milosavljević, biće dovoljno i vremena i novca da se iz budžeta rezerve lekova podignu na tri odsto.

– Nisu antivirusni lekovi sredstvo koje zaustavlja širenje pandemije nego poštovanje preporučenih mera prevencije, izolacije i ispitivanja svih slučajeva obolevanja – podsetio je Milosavljević.

Univerzijada kao najveći sportski događaj na planeti ove godine, kako je rekao ministar zdravlja, poseban je izazov za Srbiju. Od 1. do 12. jula očekuje se da u Srbiju pristigne oko 20.000 učesnika iz različitih krajeva sveta, u organizaciju je uključeno još 10.000 volontera, a u uslovima globalne pretnje pandemijom gripa, naravno, organizaciji ovog sportskog skupa posvećuje se velika pažnja. Ministar je rekao i da je sanitarna služba Vojske Srbije dobila zadatak da zbrinjava eventualno obolele osobe. Kako se naredne nedelje održava Skupština Svetske zdravstvene organizacije, naša delegacija predvođena dr Milosavljevićem, od SZO će zatražiti sugestije, pomoć i podršku da bi se preduzele adekvatne mere zaštite.

Epidemiolog i predsednik radne grupe za plan i aktivnosti pre i u toku epidemije, dr Predrag Kon istakao je da je Srbija u riziku da na svojoj teritoriji zabeleži slučaj obolevanja od novog gripa, kao i svaka zemlja u svetu. Svaka zahvaćena država je potencijalno žarište.

Ministar zdravlja juče je potvrdio da se početak probne proizvodnje vakcine protiv novog gripa u Institutu „Torlak” može očekivati od septembra, jer sva neophodna oprema je i naručena i plaćena. Ipak, kazao je, redovna proizvodnja vakcine za građane Srbije realno bi mogla da počne početkom 2010. godine. Takođe, čulo se da SZO ubrzano radi na proizvodnji vakcinalnog soja novog virusa gripa, koji bi mogao biti pripremljen do sredine maja. Ipak, na prve doze takve vakcine moralo bi da se čeka još najmanje od pet do šest meseci.

Dok traje globalna pretnja novim virusom gripa, naši medicinski zvaničnici su najavili da će o ovoj temi održavati redovne konferencije svakog petka, a Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” davaće dnevne izveštaje. Juče je saopšteno da je prema podacima SZO novi virus registrovan u 24 zemlje sveta sa 2.371 prijavljenim obolelim, ali taj broj bukvalno se menja iz sata u sat, pa je na samoj konferenciji za novinare saopšteno da je juče i Brazil prijavio sumnjive slučajeve.

Dosadašnja statistika obolelih izdvojila je jedan zabrinjavajući podatak: 51,6 odsto obolelih je mlađe od 19 godina. Ovo je definitivno virus koji pogađa mlađu populaciju oba pola, a period inkubacije je od jednog do sedam dana.

O. Popović

[objavljeno: 09/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.